Quantcast

Τα νέα μέτρα φέρνουν αλλαγές στις συντάξεις και τα επιδόματα

Σε περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση 15% των μισθών και των συντάξεων στοχεύουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Σε περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση 15% των μισθών και των συντάξεων στοχεύουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr.

Η μείωση αυτή μπορεί να είναι δραματική για τους εργαζομένους, αλλά φαντάζει εφιαλτική για τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος θα δει τον τζίρο του να συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στo Real.gr ο συνδυασμός των μέτρων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών (φοροαπαλλαγές και ΦΠΑ) θα αναγκάσουν 120.000 επιχειρηματίες να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ εάν συνεχιστεί η ύφεση με αυτό τον ρυθμό το 2ο εξάμηνο του 2012 ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στις 225.000.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, κατά την τελευταία διαπραγμάτευσή της με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, ήταν ότι μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και της μείωσης των συντάξεων επιτεύχθηκε μεσοσταθμικός περιορισμός της τάξης του 15%.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται ο άτυπος στόχος που έθεσε η τρόικα για εσωτερική μείωση μισθών και συντάξεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους 30%.

Ωστόσο, ο δεύτερος κύκλος εξόντωσης μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να εντείνει το οικονομικό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της μείωσης των καταβαλλόμενων εισφορών αλλά και της αύξησης του αριθμού των ανέργων.

Ήδη βασικά στελέχη του χώρου κοινωνικής ασφάλισης, προσπαθώντας να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας, καταρρίπτουν το επιχείρημα της κυρίας Κατσέλη ότι τα μέτρα λαμβάνονται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, όπου η μαύρη τρύπα στο τέλος του έτους θα ανέλθει περίπου στα 550 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μηνιαίο έλλειμμα 40 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι με τις παρεμβάσεις δεν λύνεται το πρόβλημα, απλά αυξάνεται πρόσκαιρα η ρευστότητα των ταμείων.

Νέα μέτρα

Ο νέος κύκλος μέτρων που οριστικοποιήθηκαν από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη έχει στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1,23 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ την περίοδο 2012-2015 η περιστολή θα αγγίξει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις

Μέσα στο τρίμηνο επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνουν το 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

Διπλή μείωση θα έχουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60 (δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.) και εισπράττουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτησης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%.

Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.

2. Μικρότερες επικουρικές από 1/1/2012

Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής και των καταβαλλόμενων σε περίπτωση που τα ταμεία αδυνατούν να τις καταβάλουν.

3. Μικρότερο εφάπαξ και αύξηση εισφορών

Μείωση κατά 10% θα γίνει στα ποσά εφάπαξ που χορηγούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο στο Δημόσιο «εφόσον υπάρχουν ελλείμματα».

4. Εισφορές υπέρ ανεργίας

Επιβάλλεται στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ εισφορά αλληλεγγύης 1% υπέρ των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.

Αυξάνεται από 4% σε 5% (κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και κατά 0,5% για τον εργοδότη) η εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ.

5. Ψαλίδι σε επιδόματα

Μέσα στο καλοκαίρι συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης με την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ. Στον ΟΑΕΔ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθεί με τον χρόνο καταβολής εισφορών.

6. Μείωση αναπηρικών συντάξεων

Θα περιοριστεί στο 10% από 14% που είναι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων με άμεσο έλεγχο σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων.

7. Διακοπή καταβολής συντάξεων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πληρωμή συντάξεων σε όσους δεν έχουν απογραφεί. Ακόμη θα τερματιστεί το καθεστώς που προβλέπουν διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ με 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας.

8. Παροχές υγείας

Πέρα από την επέκταση των μέτρων ελέγχου των δαπανών υγείας, θα τεθούν νέα κριτήρια για τις παροχές σε χρήμα και τα επιδόματα ασθενείας.

Τα επιπλέον μέτρα για το 2011

345 εκατ. ευρώ εξορθολογισμός επιδομάτων
260 εκατ. ευρώ μειώσεις φαρμακευτικής δαπάνης
245 εκατ. ευρώ «ψαλίδι» σε συντάξεις
380 εκατ. ευρώ νέες εισφορές υπέρ ανεργίας

Oι στόχοι για επιπλέον έσοδα και μικρότερες δαπάνες έως το 2015

1,3 δισ.: Περιορισμός εισφοροδιαφυγής
800 εκατ.: Aυξήσεις εισφορών
700 εκατ.: Mειώσεις επικουρικών συντάξεων
600 εκατ.: Mειώσεις αναπηρικών συντάξεων
290 εκατ.: Περικοπές επιδομάτων
200 εκατ.: Mειώσεις εφάπαξ
620 εκατ.: Mειώσεις παροχών υγείας