Το Orange Festival 2017, ακόμα πιο πλούσιο, επανέρχεται στη Λακωνία, για δεύτερη χρονιά.
Τι σχέση μπορεί να έχει το πορτοκάλι με ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό φεστιβάλ; Την πιο άμεση, αν αυτό πραγματοποιείται στη Λακωνία, μια από τις κυριότερες πορτοκαλοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και αν διοργανώνεται από ανθρώπους που έχουν ως βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους το πορτοκάλι.
Το Orange Festival 2017, ακόμα πιο πλούσιο, επανέρχεται στην περιοχή για δεύτερη χρονιά. Φέτος, έχει τίτλο «Orange, ΟLA», ένα μήνυμα που παραπέμπει στην πολύπλευρη και πολύτιμη συμβολή του καρπού στον άνθρωπο.
Ποια όμως είναι η κοιτίδα της διοργάνωσης; Το Orangeland, το πρώτο θεματικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο της χώρας, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στον νέο δρόμο προς το Γύθειο.
Περιλαμβάνει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής χυμού, αλλά και υποδομές -κάποιες ακόμα υπό διαμόρφωση- που το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με επισκέψιμο χώρο.
Όπως και είναι, σχολεία επισκέπτονται συχνά το εργοστάσιο, ενώ ειδικά διαμορφωμένοι χώροι δίνονται για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές που διεξάγονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Μια όμορφη τεχνητή λίμνη, με πλούσια ζωή, δείχνει στους επισκέπτες τι μπορεί να συμβεί όταν δοθεί ώθηση στη φύση, ενώ πορτοκαλεώνες και λαχανόκηποι δίνουν στα παιδιά χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια του πορτοκαλιού και όχι μόνον.
Στα σχέδια είναι επίσης η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που θα είναι ανοικτό σε πανεπιστήμια και ανεξάρτητους ερευνητές, με στόχο τη διάχυση της γνώσης γύρω από την παραγωγή και την επεξεργασία του πολύτιμου καρπού. Και πολλά ακόμα.
Τα Γιάννενα χόρεψαν salsa και μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες
Και τι περιλαμβάνει το Orange Festival; Μια πληθώρα εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας, όπως στη Σπάρτη, στο Γύθειο, στο Γεράκι και στις Αιγιές.
Συναυλίες, βιωματικά παραμύθια, προβολές ταινιών, θέατρο σκιών, αλλά και αθλοπαιδιές, σεμινάρια, ενημερωτικές ημερίδες και περιβαλλοντικά προγράμματα είναι μερικές από τις ποικίλες δραστηριότητες του φεστιβάλ, που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαιδευτική ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και, φυσικά, το πορτοκάλι.
Και ο στόχος του φεστιβάλ; «Να περνάμε καλά και παράλληλα να δούμε την ανταπόκριση των ανθρώπων στο όραμα της Orangeland, που σχετίζεται με τη συνεργατικότητα» ανέφερε στους δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν πρόσφατα την περιοχή ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, πρόεδρος και εμπνευστής της χώρας του πορτοκαλιού, εξηγώντας ταυτόχρονα το σκεπτικό του:
«Για μένα το πορτοκάλι είναι ένας πλανήτης. Μπορείς να το δεις ως φρούτο, αλλά και ως πλανήτη, δηλαδή ως συνεργατικό δέντρο, καθώς οι πορτοκαλιές είναι τα μόνα δέντρα που ανάμεσα τους μπορείς να φυτέψεις οτιδήποτε και να πετύχει» σημείωσε.
Βασικός στόχος της Orangeland, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αύξηση της τουριστικής σεζόν της περιοχής. Και όπως η πορτοκαλιά είναι συνεργατική, έτσι και η Orangeland μπορεί να έχει χώρο για όλους.
«Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια συνεργασία με ένα λιοτρίβι ώστε να παρακολουθεί κανείς στην περιήγησή του στον χώρο πώς γίνεται το λάδι. Για να πετύχει η Orangeland θα πρέπει όλοι να πετύχουμε στην ειδικότητα που έχουμε. Ευελπιστώ να γίνει η πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να δείξει αυτό που κάνει καλά, σε σχέση με τη συνεργατικότητα που για μένα έχει το πορτοκάλι. Γιατί αν δεν συνεργαστούμε δεν θα πετύχουμε» συμπλήρωσε.
Όσο για τις συνέργειες του φεστιβάλ, που οι διοργανωτές του θα ήθελαν να συνεχίζεται και τον χειμώνα, η «βεντάλια» είναι μεγάλη: Έχει ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης για παιδιά και νέους, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια, γιατροί θα μιλήσουν για τη διατροφική αξία του πορτοκαλιού, συνδυάζοντας βιωματικά πειράματα γύρω από την αξία του στην ανθρώπινη υγεία, ενώ αθλητικοί όμιλοι της περιοχής συνδιοργανώνουν με το φεστιβάλ αθλητικούς αγώνες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν ένα διήμερο παιδικό Survivor, έκθεση φωτογραφίας σε σύμπραξη με την ομάδα ΛΕ.ΦΩ.Σ, εργαστήριο με παραμύθια για μικρά παιδιά, τα «Πορτοκαλένια παραμύθια» με την δημοσιογράφο Ιωάννα Νιαώτη και την Έρση Νιαώτη (βασισμένο στο βιβλίο της πρώτης «9 Παραμύθια και μια Ξύλινη Κουτάλα»), καθώς και μια θεατρική παράσταση σε σύμπραξη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεφανιάς.
«Θέλουμε να γίνει ένα φεστιβάλ πορτοκαλιού που να περιλαμβάνει εκπαίδευση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, με αποδέκτη τη νέα γενιά. Βέβαια γίνονται δράσεις και για ενήλικες, αλλά στόχος μας είναι να αντιληφθούν οι νέοι τη φιλοσοφία και την αξία της καλλιέργειας του πορτοκαλιού που σήμερα είναι απαξιωμένη. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και όλες οι δράσεις γίνονται είτε με συνέργειες είτε κατευθείαν από εμάς, όπως το μπάσκετ 3Χ3 παιδιών που έγινε πρόσφατα εντός των εγκαταστάσεων της Orangeland», ανέφερε ο Γιάννης Παυλάκος εκ της ομάδας των διοργανωτών.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από μία οργανωτική ομάδα που προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά και η οποία εργάζεται στο γκρουπ εταιρειών που δραστηριοποιείται στο πορτοκάλι και τον χυμό.
Η συμμετοχή και η έλευση σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι δωρεάν.