Quantcast

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών

Ομαλά συνεχίζεται η μαραθώνια διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Της Ναταλίας Ανδρικοπούλου

Και δεύτερη νύχτα μέσα στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα περάσουν οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που μετέχουν στη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο «λευκός καπνός» δεν θα βγει νωρίτερα από το πρωί της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό της δημοπρασίας ως... μαραθώνιας.

Με περισσότερες από 36 ώρες «εγκλεισμού» να έχουν ηδη συμπληρωθεί, φαίνεται ότι η διαδικασία κινείται με αργότερους ρυθμούς από ότι είχε υπολογιστεί στις προσομοιώσεις της δημοπρασίας, καθώς το μίνιμουμ των τριάντα ωρών έχει ήδη ξεπεραστεί και δεν αποκλείεται η τελική διάρκεια μέχρι να δημοπρατηθεί και η τέταρτη άδεια να ξεπεράσει τις 50 ώρες. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βράδυ της Τετάρτης κατέφθασε στην πύλη της ΓΓΕΕ το catering με το βραδινό μενού.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης δικηγόρος του Star θυροκόλλησε στην είσοδο του κτηρίου της ΓΓΕΕ τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το κανάλι στις 19 Αυγούστου κατά της συμμετοχής στο διαγωνισμό του Χρήστου Καλογρίτσα. Μάλιστα όπως διευκρινίστικε σήμερα ήταν η τελευταία διορία για την επίδοση των ασφαλιστικών μέτρων.



Παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα στις 10:00 δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε στην είσοδο του κτηρίου της ΓΓΕΕ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο σταθμός Alpha σχετικά με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του επιχειρηματικού σχήματος του κ. Καλογρίτσα. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κανάλια που εκπέμπουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ασφαλιστικά μέτρα για τη διαδικασία κατέθεσε το mega.



Την ίδια στιγμή, όργιο φημών υπήρξε στο διαδίκτυο για το νικητή της πρώτης και της δεύτερης άδειας, που περισσότερο βασίζονται σε εκτιμήσεις -με τα έως πριν από την έναρξη της δημοπρασίας δεδομένα- παρά σε πληροφορίες, δεδομένου ότι οι συνθήκες απόλυτης απομόνωσης όλων των εμπλεκομένων στην ίδια τη δημοπρασία, αποκλείουν –θεωρητικά- τη δυνατότητα διαρροής πληροφοριών μέσα από το χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Στη σχετική φημολογία συνεισέφερε και η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος προσερχόμενος στη Γενική Γραμματεία το πρωί της Τρίτης ρωτήθηκε γιατί δεν έφερε βαλίτσα όπως οι υπόλοιποι και απάντησε «γιατί θα βγω πρώτος». Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μεν από τη διαδικασία καθώς είναι βασικός κανόνας του διαγωνισμού ότι κανένας δεν βγαίνει από το κτήριο έως ότου δημοπρατηθεί και η τέταρτη άδεια, έδωσε ωστόσο τον τόνο για τις προθέσεις του επιχειρηματία να καθαρίσει το παιχνίδι από νωρίς και να εξασφαλίσει την πρώτη άδεια.

Παράλληλα, το σενάριο της ηρωικής εξόδου με αιφνίδια αποχώρηση φέρεται να πήρε στις… αποσκευές του ένα από τα επιχειρηματικά σχήματα που μπήκε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας. Αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, «αγκάθι» παραμένει το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω επιχειρηματικό σχήμα θα χάσει την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που θα πάει υπέρ του δημοσίου. 

Η οριστική κατακύρωση των τεσσάρων αδειών στους νικητές της δημοπρασίας θα γίνει μετά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, «η (σ.σ τρέχουσα) διαδικασία οδηγεί σε προσωρινούς υπερθεματιστές γιατί θα ξαναγίνει έλεγχος του πόθεν έσχες και μέσα σε είκοσι μέρες όσοι κερδίσουν θα πρέπει να καταθέσουν και την πρώτη δόση του τιμήματος».

Οσο για τα υπόλοιπα στάδια της διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Κρέτσος «από κεί και πέρα υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας μετά και από την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί «ακύρωσης του διαγωνισμού», θα βγάλει την τελική υπουργική απόφαση που θα λέει ότι αυτοί είναι οι τέσσερις κάτοχοι άδειας».

Από αυτή τη δήλωση, προκύπτει ότι ο υπουργός θα περιμένει το ΣτΕ προτού επισφραγίσει την κατακύρωση των τεσσάρων πανελλαδικών αδειών γενικής στόχευσης στους δικαιούχους τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των θεματικών αδειών, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «θα το δούμε αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η αγορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μεγαλύτερο αριθμό από το «4» το οποίο προκηρύσσουμε. Εάν υπάρξουν αλλαγές και μόνο τότε, μπορούν να υπάρξουν και θεματικές άδειες. Κατά την άποψη μου αυτή τη στιγμή δε δικαιολογείται κάτι τέτοιο».

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες