Quantcast

Η συγγνώμη του Πάνου Σόμπολου

Εκτεθήκαμε σοβαρά όταν μεταδώσαμε την είδηση ότι η μητέρα της 27χρονης γερμανίδας καθηγήτριας, Φέϊ-Μαρί Μάγερ, ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF
Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουμε το αστυνομικό ρεπορτάζ εκτεθήκαμε σοβαρά όταν μεταδώσαμε την είδηση ότι η μητέρα της 27χρονης γερμανίδας καθηγήτριας Φέϊ-Μαρί Μάγερ ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF, ενώ η είδηση δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Επειδή πρόκειται για «γκάφα», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα θα αναφέρω τα πραγματικά περιστατικά, αφού πρώτα ζητήσω συγνώμη από την κα Μάγερ, η οποία ούτε με τη RAF είχε κάποια σχέση, ούτε με την υπόθεση της οργάνωσης που φέρεται ότι μετείχε και κατηγορείται η κόρη της.

Και φυσικά με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ ζητάω συγνώμη και για λογαριασμό των συναδέλφων μου, που δεν είχαμε κανέναν λόγο να μπαίνουμε σ’ αυτές τις διαδικασίες, καθώς πέσαμε όλοι θύματα κακής ενημέρωσης από την Αστυνομία.

Μετά τη σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική της 27χρονης Γερμανίδας, είχαμε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την εξής ενημέρωση: «Το απόγευμα συνελήφθη στην οδό Κιουταχίας 17 στη Νέα Ιωνία, όπου διέμενε, η Φέϊ-Μαρί Μάγερ, γεννηθείσα στις 2-8-83 στη Γερμανία στα πλαίσια των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής.

Είχε σχέσεις και διασυνδέσεις με τους τέσσερις συλληφθέντες (την προηγούμενη) στην περιοχή του Βύρωνα. Η έρευνα στο σπίτι της συνεχίζεται κι αυτή την ώρα. Η μητέρα της που ονομάζεται Μπάρμπαρα Μάγερ, γεννηθείσα το 1956 είχε ενταχθεί στην RAF. Το 1993 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της από τις Γερμανικές Αρχές».

Αυτή την είδηση μετέδωσα κι εγώ, από την οδό Κιουταχίας στο κανάλι που εργάζομαι, στο MEGA, με την προσθήκη ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν ανενεργό και ότι η κα Μάγερ βρίσκεται στην Ελλάδα και ότι, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που κατηγορείται η κόρη της.

Την επομένη ο συνήγορος της καθηγήτριας, με δηλώσεις του, διέψευδε ότι η μητέρα της πελάτισσάς του είχε σχέση με τη RAF. Αργότερα το διέψευσε με κατηγορηματική δήλωσή της και η ίδια η κα Μάγερ, όπως και ο άνδρας της που ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις φανέρωναν, πλέον, ότι πέσαμε θύματα εσφαλμένης ενημέρωσης όλοι οι συνάδελφοι των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής βγήκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης Χρήστο Παναγιωτόπουλο και αποκατέστησα την πραγματικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή το θέμα είναι σοβαρότατο, έχουμε υποχρέωση για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα κι αυτό κάνουμε αυτή την ώρα. Δηλαδή, λέμε ότι η μητέρα της συλληφθείσας 27χρονης Γερμανίδας αλλά και ο πατέρας της (σ.σ. είχε μεταδοθεί ότι κι αυτός ήταν στη RAF και σκοτώθηκε στη Γερμανία σε συμπλοκή με αστυνομικούς), δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες της RAF».

Και ενώ περιμέναμε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο θα εζητείτο συγνώμη από την οικογένεια Μάγερ και θα αποκαθιστούσε τα πράγματα, με μεγάλη καθυστέρηση, λάβαμε δελτίο Τύπου που μιλάει για «πρόωρα άτυπη ενημέρωση».

Ούτε ο υπουργός βγήκε να παραδεχθεί το σοβαρότατο λάθος με το οποίο σπιλώνεται η ζωή της κας Μάγερ, παρά στη δήλωσή του μιλάει για «απαγόρευση της μετάδοσης πληροφοριών πριν το τέλος των επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των ερευνών και την επιβεβαίωση των στοιχείων».

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Επειδή πιστεύω απόλυτα στη δεοντολογία, την οποία και τιμώ απαρέγκλιτα, επειδή πεποίθησή μου και πιστεύω μου είναι ότι δεν κάνουμε μόνο ένα επάγγελμα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά πάνω απ’ όλα επιτελούμε και λειτούργημα, ένιωσα την ανάγκη να τα αναφέρω όλα αυτά, αφού επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα από την εσφαλμένη επίσημη, και όχι άτυπη, ενημέρωση της Αστυνομίας.

Πιστεύω απόλυτα ότι και οι αστυνομικοί δεν είχαν δόλο δίνοντας τα όσα έδωσαν για τη μάνα της συλληφθείσας καθηγήτριας.

Έγινε ό,τι έγινε από επιπολαιότητα και βιασύνη. Θα έπρεπε να περιμένουν την απάντηση από τις γερμανικές Αρχές για τη μάνα της 27χρονης η οποία έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο και περίπου την ίδια ηλικία με τη Μάγερ. Εκείνη που, πραγματικά, ήταν δραστήριο μέλος της RAF, όπως και ο άντρας αυτής που πράγματι σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Γερμανία.

Βιάστηκαν οι αστυνομικοί και ενήργησαν χωρίς να προσέξουν ότι επρόκειτο για ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά η μια γυναίκα δεν είχε καμία σχέση με την άλλη.