Quantcast

Υπερπαραγωγή το "Τέλος της σιωπής"

«Οδοιπορικό» στα μονοπάτια ντροπής της Καθολικής Εκκλησίας πραγματοποιεί η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που «καίνε» μέχρι σήμερα.
Πόσα γνώριζε ο Πάπας Βενέδικτος για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία του; Και άραγε, υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης από την Αγία Έδρα, όπως υποστηρίζουν αρκετά από τα θύματα.

Από τις πρώτες καταγγελίες, δεκαετίες πίσω, όταν ο κύκλος της σιωπής και της ντροπής άρχισε να σπάει, τα ένοχα μυστικά αποκαλύπτονται.

Σε αυτό το πρώτο μέρος του «οδοιπορικού», ο Δανέζης συναντιέται με καρδινάλιους και ιερείς, βιογράφους, επικριτές και μαθητές, στενούς συνεργάτες του Βενέδικτου, αλλά και με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, καταγράφοντας όλα εκείνα που τα προηγούμενα χρόνια «στιγμάτιζαν» τα θύματα και «προφύλασσαν» τους θύτες.

Από τις κορυφαίες στιγμές, του πρώτου μέρους της εκπομπής, η συνέντευξη με την Ιρλανδή τραγουδίστρια, Σινέιντ Ο’ Κόνορ.

Η ακτιβίστρια πλέον Σινέιντ είχε γίνει η πέτρα του σκανδάλου πριν από χρόνια όταν δεν δίστασε να σκίσει τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου σε ζωντανό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης.

Και μπορεί την κίνηση της αυτή να την πλήρωσε με τον τερματισμό της καριέρας της στη μουσική σκηνή, και ακριβώς πάνω στο απόγειο της διαδρομής της, όμως δεν σταμάτησε από το ’92 και μετά να στηλιτεύει τη στάση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία σειρά από θέματα.
 
«Είναι μεγάλη ασέβεια να λες ότι εκπροσωπείς τον Θεό, όταν πραγματικά εκπροσωπείς τον Διάβολο. Δεν υπάρχει τίποτα θεϊκό σε όσα συμβαίνουν στο Βατικανό!

Είναι μια φωλιά διαβόλων γεμάτη εγκληματίες. Θα έπρεπε να το κάψουν ολοσχερώς», λέει γεμάτη από οργή η τραγουδοποιός στην κάμερα της «Εμπόλεμης Ζώνης» και με την άποψη αυτή συντάσσονται κι άλλοι…

Και κυρίως θύματα της διαστροφής που φώλιαζε μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Όπως, ο 58χρονος σήμερα Τζον Κέλλυ, ο οποίος εξομολογείται την ισοπεδωτική για τη ζωή και τη ψυχή του εμπειρία, στο αναμορφωτήριο του «Τάγματος των Αφιερωμένων στην άσπιλη Μαρία», 100 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο.

Ακριβώς εκεί, στην Ιρλανδική πρωτεύουσα, απ’ όπου ξεκινάει την έρευνα της εκπομπής, είχε προκύψει και η πρώτη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης – μόλις το 1917! – στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Το «Τέλος της Σιωπής» θα προβληθεί την Πέμπτη, στις 23.30 από το Μεγάλο Κανάλι και εκτός από τα γυρίσματα σε Ιρλανδία, Γερμανία και Βατικανό, περιλαμβάνει υλικό από τουλάχιστον 25 συνεντεύξεις, στο πλαίσιο μιας έρευνας που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: www.golema.gr