Quantcast

FT: Ο Γκ.Χαρδούβελης προειδοποιεί για dirty exit

Η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά για την αποπληρωμή του χρέους το Μάρτιο και να οδηγηθεί σε ένα «dirty exit» (από το πακέτο διάσωσης). . . εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αναφέρουν οι Financial Times μεταφέροντας επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών.
Η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά για την αποπληρωμή του χρέους το Μάρτιο και να οδηγηθεί σε ένα «dirty exit» (από το πακέτο διάσωσης). . . εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αναφέρουν οι Financial Times μεταφέροντας επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το συντάκτη τους στην Αθήνα Kerin Hope, σε άρθρο τους την Πέμπτη.

Ο υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα έχει προειδοποιήσει, αναφέρει ο δημοσιογράφος, για την προοπτική ρήξης με τους διεθνείς δανειστές που θα οδηγήσει σε μια χαοτική έξοδο από το τετραετές σχέδιο διάσωσης της χώρας.

«Σηκώνω τη σημαία του κινδύνου επειδή υπάρχει εφησυχασμός για την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους Financial Times σύμφωνα με τον KErin Hope.

Ο κ Χαρδούβελης έκανε τη δήλωση αυτή αναφερόμενος σε ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια επικείμενη κρίση μετρητών με την έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες, αντλώντας κεφάλαια από τα ίδια αποθεματικά τους.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ωστόσο στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι το οικονομικό επιτελείο του κόμματος θεωρεί ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την αποπληρωμή των πάνω από € 4,3δις δόσεων του χρέους που οφείλονται κατά το πρώτο τρίμηνο. Υποστήριξε μάλιστα σύμφωνα με τους FT ότι το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αποθεματικά των τραπεζών
Όμως, ο κ Χαρδούβελης, συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου, ένας τεχνοκράτης που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες» με την ανάληψη των καθηκόντων της . «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν είναι εκεί», είπε ο κ Χαρδούβελης.

Τα σχόλιά του αντανακλούν μια ευρύτερη συζήτηση πριν από τις εκλογές, για την βιωσιμότητα του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ που εκτοξεύτηκε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων από τις υποσχέσεις του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα να επαναδιαπραγματευθεί το τεράστιο χρέους της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει ανεφάρμοστη την πολιτική αυτά υποστηρίζοντας ότι θα βυθίσει εκ νέου την Ελλάδα στο χάος την στιγμή που η οικονομία της χώρας βελτιώνεται.

«Κινούμαστε σε τεντωμένο σχοινί» ανέφερε ο κος Χαρδούβελης σύμφωνα τους FT υπογραμμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο η χώρα βρήκε μεγάλη δυσκολία να αντλήσει 7 δις ευρώ στις αγορές τη στιγμή που τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί σε μόλις € 2 δισ, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη πιάσει την οροφή των € 15 δις σε κυκλοφορούντα ομόλογα του δημοσίου που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ Χαρδούβελης αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να συμφωνήσουν σε μια εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, μια ιδέα που υποστηρίζεται από πολλές χώρες της ευρωζώνης, για να δοθεί περισσότερος χρόνος να προετοιμαστεί μια ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει μια ειδική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης καταλήγει ο Kerin Hope.


Πηγή: www.enikonomia.gr