Quantcast

Γιούνκερ: Mπορεί να μην πάρετε ολόκληρη την 5η δόση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην καταβάλλει το μερίδιο του στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην καταβάλλει το μερίδιο του στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι αν το ΔΝΤ δεν πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει πίεση σε απρόθυμες ευρωπαϊκές χώρες να το πράξουν.

«Εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί σε ορισμένα κοινοβούλια- στη Γερμανία, την Φιλανδία, την Ολλανδία και άλλα επίσης- δεν υπάρχει ετοιμότητα να το πράξουν» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή με δηλώσεις του χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε επιβεβαιώσει το «βέτο» του ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες στον διεθνή Τύπο, δεν θα καταβάλλει την επόμενη δόση του δανείου εάν δεν εξασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση που έδωσαν η χώρες στην Ελλάδα και να εξετάσουμε προσεκτικά αν όλοι οι όροι επιτεύχθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε χθες, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, που σημείωσε ότι στο τέλος του Ιουνίου οι Βρυξέλλες από κοινού με το ΔΝΤ θα αποφασίσουν αν μπορεί να γίνει η εκταμίευση.