Quantcast

Και η τρόικα περνάει από εξετάσεις...

Σε ακρόαση ενώπιον των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) θα εμφανιστεί σήμερα η «Τρόικα» των δανειστών της χώρας.

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Σε ακρόαση ενώπιον των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) θα εμφανιστεί σήμερα η «Τρόικα» των δανειστών της χώρας, εκπροσωπούμενη από τον Επίτροπο Ο. Ρεν, τον Γ. Άσμουσεν της ΕΚΤ και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ.

Από τις τρεις συνιστώσες της τρόικας, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο επίτροπος Ρεν είναι ο μόνος που δεν άφησε τους υφισταμένους του να αναλάβουν την ευθύνη και προσέρχεται ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως όλη αυτή η διαδικασία είναι βαθιά πολιτική κι όχι απλώς τεχνοκρατική.

Στο πρόγραμμα της Κομισιόν δεν υπήρξε ποτέ σκέψη να στείλει τον Μ. Μόρς, επικεφαλής του κλιμακίου της, ο οποίος είναι απλά ένας τομεακός διευθυντής με τουλάχιστον δύο άμεσους προϊσταμένους, τους κ. Μπούτι και Ντε Ρόουζε, στην DGDCFIN και σαφώς στην Αθήνα εκτελεί τις πολιτικές εντολές των Ρεν και Μπαρόζο. Η διαπραγμάτευση με την Αθήνα σε σχέση με τα μέτρα και τις πολιτικές του μνημονίου δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε υπόκειται σε κάποιον τεχνοκρατικό αυτοματισμό, λένε κύκλοι της Κομισιόν. Αντιθέτως αποτελεί την υλοποίηση των πολιτικών κατευθύνσεων που δίνουν οι πολιτικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των εταίρων στο ευρώ. Συνεπώς, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι δεν θα ήταν δυνατόν ένας υπάλληλος «να βάλλεται» από ένα εκλεγμένο όργανο (το ΕΚ) για την εφαρμογή των εντολών που έλαβε από τους πολιτικούς του προϊσταμένους.

Ο επίτροπος Ρεν και ο πρόεδρος Μπαρόζο διέγνωσαν αυτή την παραφωνία όταν διατυπώθηκε το αρχικό αίτημα της ECON (επιτροπή οικονομικών του ΕΚ). Αντιθέτως στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ, γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ, παρότι έχει διατελέσει υπουργός και μάλιστα στη Γαλλία, στέλνει απλά τον κ. Τόμσεν που σε τελική ανάλυση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μεταφέρει στην Αθήνα τις αποφάσεις του ΔΣ του ΔΝΤ. Το ίδιο άσχημα έχει σχολιαστεί και η απουσία του νέου προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ζ. Κ. Τρισέ μάλλον αποφεύγει το κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις εκπρόσωποι δεν θα παρουσιαστούν μόνο μπροστά στα μέλη της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής επιτροπής του ΕΚ, από την οποία αναμένονται και οι πιο σκληρές ερωτήσεις. Μάλιστα παρασκηνιακά τις προηγούμενες εβδομάδες η κοινή ακρόαση είχε περάσει από χίλια μύρια κύματα, με πολλαπλές αρνήσεις κυρίως από τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου. Μπροστά στο σάλο που θα δημιουργείτο οι «σκληροί μονεταριστές υποχώρησαν» και αύριο αναμένεται να βγει στο προσκήνιο και η ανθρώπινη διάσταση του μνημονίου.

Είναι γνωστό στις Βρυξέλλες ότι το κόστος εφαρμογής των πολιτικών πέφτει αποκλειστικά σχεδόν στους ώμους των ίδιων και των ίδιων. Η ανεργία καλπάζει - προστέθηκαν μισό εκατομμύριο άνεργοι, προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία δύο χρόνια - ιδιαίτερα στους νέους και δεν προβλέπεται πουθενά έξοδος.

Η δε Κομισιόν, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΚ, πιέζει αποτελεσματικά για μειώσεις μισθών και φόρων όταν φτάνουμε στο αμήν και παντελώς αναποτελεσματικά (καμία πρακτική πίεση) σε θέματα μείωσης γραφειοκρατίας ή δομικών αλλαγών. Στην πράξη μόνο η καταβολή της τελευταίας δόσης συνδέθηκε με τα διαρθρωτικά μέτρα, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να αγνοεί τα μέτρα που δεν τη βόλευαν με τα γνωστά αποτελέσματα στην ανάπτυξη.

Γιούνκερ και Τρισέ στις Βρυξέλλες

Σε παρακείμενο χώρο του ΕΚ θα βρίσκονται λίγη ώρα πριν για προγραμματισμένη ομιλία ο πρόεδρος του eurogroup Z.K.Γιούνκερ και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ. Τους δύο θα συνόδευε και ο Ν.Στρος Καν, ο οποίος όπως έγινε γνωστό χθες δε θα μεταβεί κατά πάσα πιθανότητα στις Βρυξέλλες μετά από διαφωνία με τους διοργανωτές, μια δεξαμενή σκέψης που ονομάζεται “EU40”. Η ομιλία θα είναι κλειστή για τον τύπο και η είσοδος θα είναι περιορισμένη στους λίγους προσκεκλημένους, που θα τύχουν όμως ουσιαστικής ενημέρωσης. Για την παρουσία του Ν. Στρος Καν στο ΕΚ (που παρεμπιπτόντως μπορεί να πάει και να μιλήσει και ο τελευταίος λομπίστας) είχαν διαμαρτυρηθεί φεμινίστριες, μέλη της αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Κρίμα γιατί έτσι κάποιοι χάνουν την ευκαιρία να μάθουν...