Quantcast

Kόβονται συντάξεις και προνοιακά επιδόματα

Χάνουν κοινωνικές παροχές 250.000 διακιούχοι. «Ψαλίδι» από 3% έως 15% στις κύριες συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω.

Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς σε κοινωνικά επιδόματα και προνοιακές παροχές, καθώς περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι πλήττονται από τα μέτρα που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη προνοιακών επιδομάτων θα περικοπεί δραματικά, φτάνοντας τις 25.000 έως 30.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί δικαιούχοι να βρεθούν εκτός της νέας λίστας.

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει στην Realnews ότι «στο τραπέζι έχουν πέσει έξι εναλλακτικά σενάρια για κάθε κονδύλι ενδεχόμενης περικοπής (κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.)».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συσκέψεις με τις υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που έχουν αναλάβει να μετρήσουν το αποτέλεσμα κάθε μέτρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μεταβατικά στάδια, αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα και οι εναλλακτικές προτάσεις εξοικονόμησης θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα τεθούν υπό συζήτηση σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα εναλλακτικά σενάρια, εκ των ων ουκ άνευ είναι η κλιμακωτή περικοπή κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για μείωση των συντάξεων από τα 700 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, προκειμένου να μην αυξήσει το γενικό όριο, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνταξιοδότηση και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, εξετάζεται:

- Μείωση 3% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ.

- Μείωση 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

- Μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει:

- Μείωση 2% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ.

- Μείωση 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ.

- Μείωση 5% για συντάξεις από 1.300 έως 1.600 ευρώ.

- Μείωση 10% για συντάξεις από 1.600 έως 2.000 ευρώ.

- Μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Οσον αφορά την αύξηση των ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο Γ. Βρούτσης πρότεινε, αντί της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και της συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας που ισχύει σήμερα, να αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη εργασίας σταδιακά σε 20, αντί του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική δομική αλλαγή, που θα οδηγήσει -σε πολλές περιπτώσεις- σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας του. Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας. Ο γνωστός ως «ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον άμεσα, καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Σημειώνεται ότι από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Στο στόχαστρο ακόμη και οι συντάξεις των 360 ευρώ

Από τα επώδυνα μέτρα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος περιλαμβάνονται ακόμη και μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους.Αναλυτικότερα:

- «Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις (το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης) και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα περισσότερα ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις και άνω των 4.000 ευρώ στο Δημόσιο).

- Μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ, από 360 ευρώ που είναι σήμερα).

- Κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές.

- Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

- Αύξηση είτε των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, είτε του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Σημειώνεται ότι, εάν αυξηθεί κατά 2 χρόνια το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα εξοικονομηθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται αμφίβολο λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

- Σύνδεση της καταβολής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.