Quantcast

Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας αγρότες και αλιείς του Αξιού

Η περιοχή προστατεύεται πλέον από τη συνθήκη Ramsar ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας.
Αντιμέτωποι με την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της συνθήκης Ramsar, βρίσκονται αγρότες και αλιείς που ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδιά-Αλιάκμονα.

Πάντως, όπως δήλωσαν, δεν προτίθενται να μείνουν άπραγοι, καθώς ετοιμάζουν δέσμη προτάσεων που θα αφορούν σε τροποποιητικές ρυθμίσεις ή και την εξαίρεση της δραστηριότητάς τους στη ζώνη Γ’ προστασίας.

Στόχος τους είναι -όπως υπογραμμίζουν- να συνεχίσουν την απρόσκοπτη δραστηριότητά τους, προς όφελος του περιβάλλοντος, της εθνικής οικονομίας και της επαγγελματικής τους οντότητας.

Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura 2000, ενώ το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Έως σήμερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που είχε υπογραφεί πριν χρόνια, η περιοχή Γ’ προστασίας προφυλασσόταν και αγρότες και αλιείς ασκούσαν τη δραστηριότητά τους με κάποιες κυρώσεις και απαγορεύσεις.

Με την ακύρωση της ΚΥΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προωθείται για ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς ωστόσο να γίνει αλλαγή ή πρόβλεψη για τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσει.

Σε έξαρση η λαθραλιεία στο Δέλτα Αξιού

Μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού έχει ενταχθεί η περιοχή Γ΄ προστασίας, η οποία αφορά 350.000 στρέμματα, κυρίως με ρυζοκαλλιέργεια. «Περίπου 200.000 στρέμματα αφορούν καλλιέργεια ρυζιού, που αποτελεί και το 80% της συνολικής παραγωγής στη χώρα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, και πρόσθεσε:

«Αν δεν πετύχουμε την κατ΄ εξαίρεση χρήση γης, που μας ανήκει κιόλας, τότε 20.000 παραγωγοί θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο, στερώντας μάλιστα από την εθνική οικονομία ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ/ετησίως, σε συνάλλαγμα».

Υπογραμμίζοντας ότι η καλλιέργεια ρυζιού στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες, δεδομένου ότι το έδαφος βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ο κ. Καμπούρης σημείωσε:

«Πριν από 40 χρόνια που στο σημείο δεν καλλιεργείτο ρύζι, επικρατούσε το φαινόμενο της ερημοποίησης. Με την καλλιέργεια ρυζιού, λόγω των υπολειμμάτων και των τεχνητών λιμνών, ενισχύθηκε το οικοσύστημα και πλέον καταγράφονται πολλά τα είδη των πουλιών στο σημείο». Όπως, δε, τόνισε οι αγρότες φροντίζουν και προσέχουν το περιβάλλον περισσότερο «ίσως και από καθέναν, αφού η «υγεία» του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είπε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε:

«Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για το περιβάλλον, οι ωφελούμενοι είναι κυρίως οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και σπόρων». Διατύπωσε μάλιστα την απορία, γιατί ενώ έχει εγκριθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ψευδοσπορά, που δίνει 20 ευρώ/στρέμμα στον παραγωγό, προκειμένου να πλημμυρίσει τα χωράφια του 20 ημέρες πριν ξεκινήσει η σπορά και μετά να βγάλει τα νερά και τα χόρτα χωρίς τη χρήση φαρμάκων, ωστόσο αυτό δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση.

«Γνωρίζω ότι για να τρέξει το πρόγραμμα, οι εταιρείες έχουν βάλει τον όρο αναφορικά με την αμεψισπορά της ψευδοσποράς, να χρησιμοποιείται πιστοποιημένος σπόρος» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα 25 κιλά σπόρο επί 0,80 λεπτά/κιλό, οι εταιρείες παίρνουν από τους παραγωγούς την επιδότηση των 20 ευρώ/στρέμμα που δίνει το κοινοτικό πρόγραμμα».

Σημείωσε: «Επιδιώκουμε στο Προεδρικό Διάταγμα τουλάχιστον να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιες δεσμεύσεις ότι θα επιτρέπεται από τους αγρότες να καλλιεργούν συμβατικά. Δεν είναι βέβαια μόνο η καλλιέργεια, αλλά και να μπορώ να φτιάξω μια αποθήκη για το ρύζι μου ή να κάνω ένα μικρό ρυζόμυλο για να αποφλοιώνω το προϊόν μου και να το συσκευάζω, ώστε να το πουλώ στην αγορά. Θέλουμε κίνητρα για να μείνουμε στη γη μας».

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αλιείς

Την απειλή να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% η παραγωγή μυδιών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και να χαθεί συνάλλαγμα για την Ελλάδα -υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως- διατυπώνουν οι αλιείς που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές του Πάρκου (Χαλάστρα, Κύμινα, Μεθώνη, Μάλγαρα και Μακρύγιαλλος), τόνισε ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου, Σπύρος Τσιάρας, που αριθμεί 250 μέλη. Ετησίως στην περιοχή παράγονται 40.000 τόνοι μυδιών.

«Οι νόμοι που ισχύουν για την περιοχή είναι αναχρονιστικοί και παλιοί. Εμείς επί σειρά χρόνων ζητούσαμε τροποποιήσεις και εξαιρέσεις, ώστε να αποφύγουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως γίνεται τώρα. Ωστόσο, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση το θέμα της συνθήκης Ramsar να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που η δραστηριότητα αγροτών και αλιέων δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή» επισήμανε ο ίδιος.
 
«Ζητούσαμε επί σειρά χρόνων να μπει μια τάξη και να λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας με απόλυτα νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τις επιταγές της συνθήκης Ramsar. Κανείς δεν μας έδινε σημασία» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα τρέχουμε να σώσουμε την επιβίωσή μας». Όπως σημειώνει, αν δεν συμπεριληφθούν στο ΠΔ τροποποιητικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, τότε «180 μυδοτροφεία θα κλείσουν, που ήδη δεν έχουν ανανεώσει την άδεια λειτουργίας τους και θα χαθεί τουλάχιστον το 50% της παραγωγής».

Αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι αλιείς στην περιοχή, αφού βάσει της συνθήκης Ramsar, στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού απαγορεύεται η εντατική αλιεία κάτω των έξι μέτρων βάθος, όταν «ο μπλέ κάβουρας βρίσκεται κάτω από τα πέντε μέτρα, οι σουπιές και οι γοβιοί κάτω των τριών-πέντε μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας: «Οι ισοβαθείς των πέντε μέτρων απέχουν από τις ακτές που ασκούμε τη δραστηριότητά μας 4 χλμ».

Η πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, προκειμένου να συζητηθούν το καθεστώς προστασίας της φύσης, οι κανόνες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτό, αλλά και η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τον σχετικό προγραμματισμό του υπουργείου, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής τής τοπικής κοινωνίας, μέσω της σύνδεσης των Φορέων Διαχείρισης προστασίας με την τοπική ανάπτυξη, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει διαβούλευση και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους φορείς της παραγωγής, όσον αφορά τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου-Δέλτα Αξιού.

Ζήτησε από τους αγρότες να υπάρξει συνεργασία, ώστε η αγροτική γη να παραμείνει σε αγροτική χρήση, να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και να υπάρξει κοινή διαδρομή σχεδιασμού και διαχείρισης της περιοχής από τον Φορέα Προστασίας, τους παραγωγούς και τον Δήμο Δέλτα. Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, μεταξύ των μερών, αλλά αρμονική συμβίωση, διότι η αγροτική χρήση είναι στοιχείο του οικοσυστήματος και διασφαλίζεται από την εφαρμογή των κανόνων.

Οι αγρότες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον κ. Φάμελλο, ώστε να περιληφθούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της Γ’ Ζώνης του σχεδίου ΠΔ που ετοιμάζεται για την περιοχή.

Οι χρήσεις αυτές είναι υποστηρικτικές για τον αγροτικό τομέα και συναντώνται και σε αντίστοιχες Γ’ Ζώνες άλλων περιοχών προστασίας, όπως για παράδειγμα στην Κορώνεια.

Τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πλευρών συνεχίζονται και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.