Quantcast

Νέα «τορπίλη» στη ρευστότητα

Το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράττει αυτόματα τον ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.
Του Δημήτρη Χριστούλια

Τη χαριστική βολή στη ρευστότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να δώσει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για αυτόματα παρακράτηση του ΦΠΑ, online, την ώρα που γίνεται η συναλλαγή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του μέτρου, ώστε να τονωθούν τα δημόσια ταμεία και να περιοριστεί το φαινόμενο της αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ. Το πρώτο αφορά την παρακράτηση του συνόλου του αναλογούντος ΦΠΑ και το δεύτερο προβλέπει την απευθείας είσπραξη ποσού ύψους 80%, με το υπόλοιπο να αποδίδεται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο Δημόσιο, στις εκάστοτε προθεσμίες που προβλέπονται για τις εκκαθαρίσεις.

Το κράτος ζητεί από επιχειρήσεις και επαγγελματίες να είναι συνεπείς, την ίδια ώρα που το ίδιο είναι απολύτως ασυνεπές στις δικές του υποχρεώσεις. Και αυτό γιατί οφείλει σε 5.996 επιχειρήσεις και επαγγελματίες 759,3 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ, καθυστερώντας ακόμα και τριάμισι χρόνια για να τον αποδώσει. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες ξεπέρασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 5,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά, ταυτόχρονα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, προκειμένου οι πολίτες να «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Παράλληλα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έτσι ώστε να μπορεί το Δημόσιο να εισπράττει αυτόματα τον ΦΠΑ.