Quantcast

Ντάισελμπλουμ: Εφικτό να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2018

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα πάνε καλά με την Ελλάδα» και χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018».
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Αναφορές στην Ελλάδα περιέχει συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στον Jasper D’ Hoore (από το γραφείο του στην Χάγη), η οποία δημοσιεύεται στο σαββατιάτικο φύλλο της De Tijd υπό τον τίτλο «Dijsselbloem: Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Dijsselbloem εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα πάνε καλά με την Ελλάδα» και χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018».

Κατά τα άλλα, ο ολλανδός πολιτικός τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές ροές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν (θα πρέπει να) σημαίνει και «περισσότερη Ευρώπη». Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η παρατηρούμενη άνοδος του λαϊκισμού να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Η πιθανότητα να βρεθούμε αυτή την χρονιά εκ νέου σε μια μεγάλη κρίση είναι περιορισμένη», εξήγησε.

«Πράγματι, οι λαϊκιστές σημειώνουν άνοδο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν να βρεθούν στην εξουσία σε κάποια χώρα. Πράγματι, μερικές ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αυτά είναι παλιά προβλήματα για τα οποία έχουμε τις λύσεις.

Το Brexit είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις, αλλά ας περιμένουμε πρώτα την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Εντωμεταξύ τα πράγματα πάνε καλύτερα και με την οικονομία», πρόσθεσε.

Eιδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τού τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις:

-Ως πρόεδρος του Eurogroup εξακολουθείτε να βρίσκεστε αντιμέτωπος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα οποία δεν έχουν ακόμα επιλυθεί ύστερα από επτά χρόνια…

»Με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά. Σε αλλεπάλληλα τρίμηνα η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί. Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μπορεί οι Έλληνες να χρειαστούν ενίοτε νέα χρήματα για την αποπληρωμή των παλιών δανείων, αλλά τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν μεταφερθεί στον EMS και έχουν ένα μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Τα πρώτα χρόνια λοιπόν, δεν θα χρειάζονται πολλά».

-Παρ’ όλ’ αυτά τα χρέη εξακολουθούν να ρίχνουν μια σκιά πάνω από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα κουρεύοντας ένα μέρος από τα χρέη;

»Έχουμε ήδη προβεί σε μια ελάφρυνση χρέους με την οποία μειώσαμε τα επιτόκια που πληρώνουν οι Έλληνες και τους δώσαμε περισσότερο χρόνο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Για ένα κούρεμα του χρέους όμως δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη. Μερικές φορές ακούω ότι τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες. Αυτό δεν αποτελεί όμως ολόκληρη την αλήθεια.

Τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που ήλθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους.

Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνη για να τους βοηθήσουν.

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης. Είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης».

Σε ερώτηση τέλος που δέχτηκε για το εάν θα υπάρχει το ευρώ με την τωρινή του μορφή δέκα χρόνια αργότερα, ο J. Dijsselbloem απάντησε ως εξής

«Δεν είμαι τζογαδόρος, αλλά γνωρίζω ότι στην ευρωζώνη υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση να διατηρήσουμε το ευρώ. Η ζημιά από την κατάρρευση του ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Εάν θα έλεγα ότι το ευρώ δεν θα υπάρχει πλέον ύστερα από δέκα χρόνια, θα ήταν άλλωστε απαράδεκτο καθότι ως πρόεδρος του Eurogroup οφείλω να μεριμνώ για την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υλοποιήσαμε σημαντικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως η ίδρυση της τραπεζικής ένωσης».