Quantcast

Ο Κατρούγκαλος «βλέπει» κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα μέσα Απριλίου

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα σ τις 15-17 Απριλίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα σ τις 15-17 Απριλίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με αφορμή ομιλίες του σε αμερικανικά πανεπιστήμια και συνέδρια. Κατά την παραμονή του χθες στην Ουάσιγκτον έλαβε μέρος σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Έλληνες τεχνοκράτες που υπηρετούν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά την εκδήλωση που θέμα είχε την ενημέρωση τους για την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δήλωσε στους δημοσιογράφους:

“Η επίσκεψη μου εδώ είναι σχετική με την γενική προσπάθεια που κάνουμε να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την πολιτική μας – ούτως ή άλλως δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια εξαίρεση, η Ελλάδα είναι θύμα των ίδιων πολιτικών που εφαρμόζονται παγκόσμια και ειδικά στην ήπειρο μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα μίλησα στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνέδριου της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη».

Πρακτικά για το πώς το δημόσιο χρέος και η εξυπηρέτηση του πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την προστασία των δικαιωμάτων. Όπως ξέρετε υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαφορετικά μοντέλα για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχει μια σκέψη για την πραγματοποίηση ενός μηχανισμού διεθνούς δικαστηρίου πτωχεύσεων, που το ονομάζουν και Global Financial Net. Υπάρχει η πρόταση της Αργεντινής για μια διεθνή σύμβαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα διέπει τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται η αναδιάρθρωση του χρέους και την οποία εμείς υποστηρίζουμε.

Αύριο (σήμερα) πηγαίνω στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσω σε ένα συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου καλεσμένος είναι επίσης ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εκεί το θέμα είναι ανάλογο, “Τεχνοκρατία και Δημοκρατία”, κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν τεχνοκρατικά ουδέτερες λύσεις σε τέτοια ζητήματα σαν αυτά που ανέλυσα. Στην πραγματικότητα το θέμα είναι «Εξειδίκευση (expertise) και Δημοκρατία», αλλά στην ουσία το ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν να έχουμε λύσεις στα οικονομικά ζητήματα, οι οποίες να είναι πλήρως απο-πολιτικοποιημένες. Και βέβαια θα συναντήσω και ομογενείς και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

- Αναφορικά με τις συνομιλίες που επαναλαμβάνονται την Δευτέρα;

“Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, νομίζω όμως ότι είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε ότι μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προβληθούν εκ μέρους των δανειστών μας απαιτήσεις που θα ξεπερνούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στην συμφωνία του Ιουλίου. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί την υπογραφή της, αλλά και να μην δεχθεί καμία άλλη απαίτηση που δεν περιέχεται στη συμφωνία αυτή”.

- Bλέπετε τους δανειστές πιο διαλλακτικούς σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων;

“Σε ορισμένα θέματα είναι προφανές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, σε ορισμένα άλλη. Πρέπει να δούμε πώς θα εμφανιστούν τη Δευτέρα”.