Quantcast

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους Ελληνες που έχουν ασφαλιστεί από το 1992 και μετά, προβλέπει η πρόταση της «επιτροπής σοφών».
Τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους Ελληνες που έχουν ασφαλιστεί από το 1992 και μετά, προβλέπει η πρόταση της «επιτροπής σοφών».

Σύμφωνα με το Βήμα, όλα τα υπάρχοντα ταμεια, κύρια και επικουρικά θα ενταχθούν στο ΙΚΑ και θα υπάρχουν ενιαίες παροχές υγείας και ένα επικουρικό για όλους τους εργαζόμενους. Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι θα έρθουν μεγάλες περικοπές, τόσο στις συντάξεις όσο και στις λοιπές παροχές για ασφαλισμένους που σήμερα έχουν διαφορετική και σίγουρα καλύτερη αντιμετώπιση στο δικό τους ταμείο.

Η μεγάλη ανατροπή θα γίνει σε δύο φάσεις: Με τη συγχώνευση όλων των Ταμείων, αλλά και με τη δημιουργία ενός νέου συνταξιοδοτικού συστήματος στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά από το 1992.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρότασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

- Οι άμεσες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

- Συγχώνευση όλων των Ταμείων- κύριων και επικουρικών- στο ΙΚΑ

- Ενιαίες παροχές σε όλα τα συγχωνευμένα Ταμεία

- Συμπληρωματικοί πόροι για υποστήριξη των γενεών που βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη

Το νέο σύστημα συντάξεων


- Στο νέο Ασφαλιστικό υπάγονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά από το 1992.

- Δημιουργείται ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό και, προαιρετικά, ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

- Ανώτατο όριο αναπλήρωσης 75%- το 50% εγγυημένο από το κράτος και το 25% από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης.

- Συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους παλιούς ασφαλισμένους και εισφορές έως 15% που θα εισπράττονται στο εξής από την εφορία.

- Μόνοι οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές. Οι επικουρικές με κεφαλαιοποιητικό σύστημα (εργαζόμενοι- εργοδότες). Προνοιακές παροχές, μέσω ΕΚΑΣ, από τον προϋπολογισμό.

- Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προαιρετικά, ανά επιχείρηση και κλάδο της οικονομίας.


ΠΗΓΗ: imerisia.gr