Quantcast

Σκόπια: Αισθητά μειωμένος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών

O όγκος των εμπορικών συναλλαγών των Σκοπίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015 ανήλθε σε περίπου 4,28 δισ. δολάρια, μειωμένος κατά 13,5%.
O όγκος των εμπορικών συναλλαγών των Σκοπίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015 ανήλθε σε περίπου 4,28 δισ. δολάρια, μειωμένος κατά 13,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, το ύψος των εξαγωγών της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015 διαμορφώθηκε σε περίπου 1,75 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 10,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014, ενώ το ύψος των εισαγωγών ανήλθε στα περίπου 2,53 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 15,4% σε σύγκριση με τον ίδια περίοδο του 2014.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της ΠΓΔΜ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015 ανήλθε στα περίπου 775 εκατ. δολάρια.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015, η ΠΓΔΜ πραγματοποίησε ως επί το πλείστον εξαγωγές προς τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. (76,9% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας) και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (11,5 % επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της προήλθε από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. (63,3% επί του συνόλου των εισαγωγών της ΠΓΔΜ).

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι των Σκοπίων την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου του 2015 ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία, χώρες με τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 50,8 % του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της.

Οι εξαγωγές προς την Γερμανία την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου του 2015 ανήλθαν στα 758 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Γερμανία ανήλθαν στα περίπου 290 εκατ. δολάρια (η ΠΓΔΜ έχει πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Γερμανία).

Κατά την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς τη Μεγάλη Βρετανία ανήλθαν μόλις στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Μεγάλη Βρετανία στα 321 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές των Σκοπίων προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 69 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στα περίπου 204 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στα Σκόπια, η μείωση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και οι αρνητικές επιδόσεις που καταγράφονται σε άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας (μεγάλη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και πτώση της βιομηχανικής παραγωγής) οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία αφήνει όλο και πιο έντονα τα σημάδια της στην οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ