Quantcast

Σύγκρουση στο εσωτερικό του Ταμείου για την ελληνική "συνταγή"

Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αμφισβητούν τα ευρήματα της τρόικας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κλείνουν την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές.
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Με επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία ισοδυναμεί η διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που αμφισβητεί τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος. Με βάση το έγγραφο, που έχει στα χέρια της η Wall Street Journal και το οποίο σχολιάζουν κύκλοι της Κομισιόν στο Real.gr το ελληνικό πρόγραμμα δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει καθώς δεν πληρούνταν οι καταστατικές προϋποθέσεις.

Με βάση τα όσα μετέφεραν στο Real.gr πηγές της Επιτροπής που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στο ΔΝΤ, το έγγραφο αποτελεί διαρροή των πρακτικών που κρατούνται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η διαρροή προέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από μια από τις λεγόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) που αμφισβητούν την γενικότερη πολιτική του ταμείου και καταγγέλλουν «συμπαιγνία» των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων που σε τελική ανάλυση «κάνουν ό,τι θέλουν» λυγίζοντας κατά το δοκούν τους άκαμπτους κανόνες του Ταμείου.

Σημειωτέον ότι η ΕΕ δικαιολογούσε δημόσια τη συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική διάσωση με το πρόσχημα της «συσσωρευμένης τεχνογνωσίας». Στην πράξη όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την τεχνογνωσία του Ταμείου. Η ΕΕ επέβαλε τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες και πολύ παραπάνω τους δικούς της χρόνους.

Τα μέλη του Ταμείου που αμφισβητούν τις κεντρικές αποφάσεις των τελευταίων ετών επισημαίνουν για την Ελλάδα τα εξής:

• Η χώρα δεν πληρούσε τα 3 από τα 4 βασικά κριτήρια για να δικαιούται δάνειο από το Ταμείο.

• Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν και παραμένει αμφισβητούμενη.

• Το ελληνικό χρέος καθυστέρησε πέραν του δέοντος να αναδιαρθρωθεί, κάτι που αντιβαίνει στους κανόνες του ΔΝΤ.

• Οι βασικές δημοσιονομικές προβλέψεις έγιναν με πολιτικά κριτήρια και δε στέκουν με βάση τον τρόπο που συνήθως κάνει τους υπολογισμούς του το Ταμείο.

• Το ΔΝΤ υποχώρησε σε κομμάτια του προγράμματος και σε τακτικές επιλογές του που εφαρμόζει αλλού, λόγω πολιτικών πιέσεων της ΕΕ.

• Ειδικά το βάθος της ύφεσης υποτιμήθηκε.

Αν αυτές οι φωνές είχαν επικρατήσει το 2010 τότε η Ελλάδα ή δεν θα έπαιρνε δάνειο και χρεοκοπούσε ανεξέλεγκτα, ή θα εφαρμοζόταν ένα πολύ βαρύτερο πρόγραμμα, πέραν του κοινοτικού κεκτημένου με άγριες συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό, που το 2010 δεν επιβαρύνθηκε όσο θρυλείται στην Ελλάδα.

Τα μέλη του Ταμείου που διαρρέουν αυτές τις πληροφορίες θα προτιμούσαν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μια αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα πλήρες default, απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε μια νύχτα και μηδενισμό του ελλείμματος σε μια μόνο χρονιά – κάτι που θα καθιστούσε τις όποιες δανειακές ανάγκες ελάχιστες. Κοινώς ζητάνε πολύ περισσότερο πόνο και οδύνη από τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους που βλέπουν σαν πλούσιους και καλοπερασάκηδες.

Η παραδοχή για τη μεγαλύτερη ύφεση του αναμενόμενου είναι μομφή στις τεχνικές υπηρεσίες του Ταμείου και μεταφράζεται ως «έπρεπε να πάρετε και άλλα μέτρα ή να μην μπείτε στο πακέτο». Τα μέλη αυτά εσχάτως εξανάγκασαν (το Νοέμβρη του 2012) να ζητήσει την upfront μείωση του χρέους κατά 40 δισ. για να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς οι φωνές αυτές δεν επικράτησαν στα κρίσιμα σταυροδρόμια του ελληνικού προγράμματος. Αν μη τι άλλο όμως παίρνουν σήμερα την εκδίκησή τους με ένα τρόπο που πονάει: αμφισβητούν τα ευρήματα της τρόικας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κλείνουν την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές. Συνεπώς οι εταίροι, όπως πληροφορείται το Real.gr, αρχίζουν και εξετάζουν νέα σενάρια.