Quantcast

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε 54 νησιά του Αιγαίου

Ανατιμήσεις-σοκ στα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να προκαλέσει από την 1η/1/2017 η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.
Ανατιμήσεις-σοκ στα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να προκαλέσει από την 1η/1/2017 η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.

Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 10-15%, οι τιμές του καφέ θα ακριβύνουν κατά 20-25%, ενώ σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα σημειωθούν αυξήσεις τιμών από 3,7% έως 6%.

Ειδικότερα από την 1η/1/2017 η εφαρμογή της διάταξης στα 54 νησιά του Αιγαίου θα έχει ως συνέπεια:

• Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
• Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, λαχανικά, κ.ά.)
• Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
• Να εκτιναχθούν τα ύψη οι τιμές των καυσίμων.
• Να αυξηθούν σημαντικά και οι λιανικές πωλήσεις του καφέ δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1η/1/2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό!

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν, σύμφωνα με την Ελεύθερο Τύπο, ήδη καταργηθεί από 1η/10/2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από 1ης/6/2015 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Τα 54 νησιά που θα σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις από την 1η/1/2017 αφορούν: Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Φούρνοι, Οινούσσες, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Αμμουλιανή, Διάπορος, Σκόπελος, Κυρά-Παναγιά, Περιστέρα, Τσουγκριά, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος, Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αλιμιά, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι και Κίναρος.

ΠΗΓΗ: enikonomia