Quantcast

Αρχαιότερες απ’ όσο νομίζαμε οι πολικές αρκούδες

Σύμφωνα με νέα έρευνα χωρίστηκαν από τις καφέ αρκούδες πριν 600.000 χρόνια.
Οι πολικές αρκούδες εξελίχθηκαν ως ξεχωριστό είδος πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι πολικές αρκούδες χωρίστηκαν από τις καφέ αρκούδες, τους πιο στενούς συγγενείς τους, πριν 600.000 χρόνια δηλαδή πέντε φορές νωρίτερα απ’ ότι υπέθεταν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι πολικές αρκούδες χρειάστηκαν πάρα πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν στο παγωμένο περιβάλλον τους, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να προσαρμοστούν στην ολοένα θερμότερη Αρκτική και στο λιώσιμο των πάγων.

Προηγούμενη μελέτη, κατά την οποία εξετάστηκε το μιτοχονδριακό DNA των αρκούδων, ένα πρόσθετο γονιδίωμα το οποίο κληρονομείται αποκλειστικά από τη μητέρα στο έμβρυο, είχε δείξει ότι οι πολικές και οι καφέ αρκούδες χωρίστηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο η νέα μελέτη βασίστηκε στο πυρηνικό DNA των πολικών αρκούδων, που προέρχεται και από τους δύο γονείς και είναι πολύ μεγαλύτερο από το μιτοχονδριακό γονιδίωμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας ελήφθησαν δείγματα από 19 πολικές και 18 καφέ αρκούδες. Τα αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κ. Frank Hailer από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για τη Βιοποικιλότητα και το Κλίμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι πολικές όσο και οι καφέ αρκούδες είναι αρχαιότερες ως είδη.

«Βρήκαμε ότι οι πολικές αρκούδες είναι πολύ αρχαιότερες απ’ όσο γνωρίζαμε από άλλες μελέτες», επισήμανε ο κ. Hailer εξηγώντας πως αυτό είναι λογικό αφού εκείνη την εποχή οι οικότοποι της Αρκτικής ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με σήμερα και ένα τέτοιο περιβάλλον θα ήταν κατάλληλο για τα συγκεκριμένα ζώα.

ΠΗΓΗ:econews.gr