Quantcast

Η μεγαλύτερη χωματερή της Αττικής, τα λατομεία Μερέντας

Μπάζα, παλιά αυτοκίνητα, επικίνδυνα απόβλητα και παράνομα λατομεία πληγώνουν την περιοχή του Μαρκοπούλου.
Στην πιο επιβαρημένη περιοχή της Αττικής εξελίσσεται η έκταση-«φιλέτο» του λόφου Μερέντα, στον δήμο Μαρκοπούλου, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν μια περιοχή δεν φιλοξενούσε τόσο πολλές παράνομες και επιζήμιες στο περιβάλλον δραστηριότητες.
 
Με κορωνίδα τη συνέχιση της εξόρυξης χαλικιού, παρότι οι σχετικές άδειες έχουν λήξει εδώ και 11 χρόνια (!), η έκταση έχει μετατραπεί στη χωματερή με τη μεγαλύτερη... ποικιλία αποβλήτων σε ολόκληρο τον νομό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Σε διαφορετικά σημεία του λόφου μπορεί κανείς να βρει σωρούς από παρανόμως απορριφθέντα οικοδομικά υλικά, λαμαρίνες, ηλεκτρικές συσκευές, λάστιχα, παλιά αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ οι κάτοικοι του διπλανού οικισμού κάνουν λόγο ακόμη και για μεταφορά επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
 
Η εικόνα της περιοχής είναι αποκαρδιωτική, η οπτική όχληση όμως ωχριά μπροστά στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε παλαιά λατομεία του λόφου.

«Μαφιόζοι»

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι εξορύξεις χαλικιού γίνονται με «μαφιόζικο» τρόπο, καθώς οι εργολάβοι πηγαίνουν στα λατομεία μετά τα μεσάνυχτα και προκαλούν εκρήξεις τοποθετώντας δυναμίτη.

«Τα σπίτια μας σείονται από τις εκρήξεις μέσα στα άγρια χαράματα. Είναι τρελό αυτό που ζούμε, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο επιβαρυντικό είναι για την υγεία μας, αν δεν δει με τα ίδια του τα μάτια αυτό που βιώνουμε.

Υστερα από κάθε έκρηξη, τα σπίτια μας καλύπτονται από σύννεφα σκόνης, που κανείς δεν ξέρει τι ουσίες περιέχουν», αποκαλύπτει ο Λεωνίδας Καμίτσης, κάτοικος του μικρού οικισμού που απέχει 300 μέτρα από το σημείο των παλαιών λατομείων.

Την απίστευτη κατάσταση ανομίας που επικρατεί στα παλαιά λατομεία αναγνωρίζει και ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτης, ο οποίος δηλώνει παράλληλα πως θα κινηθεί νομικά εναντίον των εργολάβων που έχουν προχωρήσει στις παράνομες εξορύξεις.
 
«Η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από περίπου έναν μήνα, την άκουσα κι εγώ ο ίδιος μέσα στη νύχτα. Καταγγείλαμε το περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία δυστυχώς έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
 
Από εδώ και στο εξής θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα δικαστικά. Εχουμε ήδη προσλάβει δικηγόρους γι’ αυτόν τον σκοπό», δηλώνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου.

Αγνωστα φορτία

Χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια, η παραγωγή χαλικιού συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Ακόμη και μέρα μεσημέρι ο δρόμος που οδηγεί στα δήθεν ανενεργά λατομεία είναι κάτι περισσότερο από απασχολημένος.
 
Δεκάδες φορτηγά ανεβοκατεβαίνουν τον λόφο της Μερέντας, φορτωμένα είτε με χαλίκι είτε με άλλα φορτία αγνώστου ταυτότητας.

Δεξιά και αριστερά στον δρόμο, τόνοι χαλικιού κείτονται σε σωρούς, ενώ κάθε φορά που φυσάει αέρας η σκόνη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Το παραμικρό αεράκι, ωστόσο, βοηθά για να αποκαλυφθεί και η άλλη μεγάλη πληγή της περιοχής. Οι πλαστικές σακούλες... απογειώνονται και η περιοχή καλύπτεται από τη δυσοσμία των σκουπιδιών που είναι πεταμένα διάσπαρτα μέσα σε έναν χώρο λίγων στρεμμάτων.

Από το ύψωμα του λόφου, οι σωροί των σκουπιδιών δεν γίνεται να κρυφτούν. Αλλού βρίσκονται τα μπάζα, αλλού τα γιγαντιαία λάστιχα φορτηγών, αλλού τα σκουριασμένα βυτία, οι καρότσες, τα αυτοκίνητα.

Πώς μεταφέρθηκαν όλα αυτά στην περιοχή; «Μα, βλέπετε κι εσείς τα φορτηγά να πηγαίνουν πάνω - κάτω... Κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει. Φοβόμαστε ότι σε σημεία που δεν φτάνει το μάτι μας μπορεί να ρίχνουν ακόμη και επικίνδυνα νοσοκομειακά και ιατρικά απόβλητα», τονίζει ο Λ. Καμίτσης.

«Πώς να τους ελέγξουμε με μόνο ένα περιπολικό;»

Είναι προφανές πως η αισχρή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον λόφο Μερέντα οφείλεται στη μη επιβολή των νόμων του κράτους. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί της περιοχής δηλώνουν πως είναι αδύνατον να ελέγξουν τις παράνομες δραστηριότητες.
 
«Είναι αλήθεια πως συχνά έχουμε καταγγελίες από κατοίκους, ακόμη και από στελέχη της δημοτικής αρχής, για εκρήξεις και ύποπτα δρομολόγια φορτηγών. Ωστόσο, πολλές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Ο δήμος Μαρκοπούλου είναι μια έκταση που φτάνει μέχρι και το Πόρτο Ράφτη και για ολόκληρη αυτήν την περιοχή εμείς διαθέτουμε μόνο ένα περιπολικό. Πείτε μου, πώς να τους ελέγξουμε μόνο με ένα περιπολικό;», αναρωτιέται αξιωματικός του τοπικού τμήματος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σ. Μεθενίτη, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους νόμους ξεκινά από πολύ υψηλότερα κλιμάκια. «Οι άδειες εξορύξεων χαλικιού έχουν αφαιρεθεί από το 2000 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ομως και εξαιτίας της ανάγκης που υπήρχε για οικοδομικά υλικά, οι Αρχές έκαναν τα στραβά μάτια και δυστυχώς το καθεστώς της ανομίας διατηρήθηκε μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου.


ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ