Quantcast

Πλωτό συγκρότημα κατοικιών με «πράσινες» στέγες

Για αιώνες οι Ολλανδοί δαμάζουν το φυσικό τοπίο προκειμένου να επιβιώσουν από το νερό του ωκεανού που απειλεί να καλύψει τον τόπο τους.
Για αιώνες οι Ολλανδοί δαμάζουν το φυσικό τοπίο προκειμένου να επιβιώσουν από το νερό του ωκεανού που απειλεί να καλύψει τον τόπο τους.

Αντί να ακολουθήσει την επιλογή της αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης, η ολλανδική εταιρείαWaterstudio ανακοίνωσε τα σχέδια κατασκευής του πρώτου πλωτού συγκροτήματος κατοικιών στον κόσμο το 2014.

Το Citadel θα περιλαμβάνει 60 πολυτελή διαμερίσματα με πράσινες στέγες, αποτελούμενα από 180 συναρμολογούμενες μονάδες, χωροθετημένες γύρω από μια κεντρική αυλή.

Η Ολλανδία διαθέτει πάνω από 4.000 πόλντερς, δηλαδή τμήματα επιφάνειας του εδάφους της, ευρισκόμενα σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της θάλασσας.

Τα πόλντερ προστατεύονται από το νερό της θάλασσας με τεχνητό τρόπο από αναχώματα,
Καθώς τα πόλντερ βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας απαιτείται ένας μηχανισμόςαδιάλειπτης άντλησης του νερού.

Το Citadel είναι ένα από τα έξι πρότζεκτ κατασκευής κατοικιών μέσα σε πόλντερ, τα οποία θα αφεθούν να πλημμυρίσουν ώστε οι κατοικίες να επιπλεύσουν στο νερό.

Το βασικό σώμα του συγκροτήματος αποτελείται από πλεούμενο, βαρύ τσιμέντο με διαστάσεις 73 X 128 X 2,7 μέτρα που υποστηρίζει τα ελαφρά διαμερίσματα, αλλά και ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Κάθε μονάδα διαμερισμάτων είναι “περιτυλιγμένη” με αλουμίνιο και έχει μια “πράσινη” οροφή.

Μια γέφυρα θα ενώνει το Citadel με την ηπειρωτική χώρα και θα επιτρέπει την πρόσβαση σε οχήματα διάσωσης και συντήρησης.
Μόλις απελευθερωθούν οι υδάτινοι όγκοι, το σύστημα θα επιπλεύσει σε ύψος 1,8 μέτρων από το βυθό.
Εντός του Citadel, κάθε μονάδα διαμερισμάτων έχει ιδιωτικό εξωτερικό χώρο, μόλο για μικρή βάρκα και θερμοκήπιο.

Η ψύξη των δομών θα γίνεται με την άντληση θαλασσινού νερού.
Φιλοδοξία των αρχιτεκτόνων είναι να κατασκευάσουν διαμερίσματα 25% αποδοτικότερα ως προς την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με επίγειες δομές.
Η κατασκευή του Citadel προγραμματίζεται για το 2014.

ΠΗΓΗ: econews.gr