Quantcast

Αφόρητες οι πιέσεις της τρόικας για το δημόσιο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, ενώ συζητούνται και οι λεπτομέρειες των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων, όπως είναι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εφέτος το τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).

Λεπτομέρειες για κάθε υπουργείο ζητούν οι δανειστές

Απίστευτη πίεση από την τρόικα στο θέμα του δημοσίου που παραμένει ανοιχτό και μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό Σταϊκούρα με τη συμμετοχή και του Αντ. Μανιτάκη. Λεπτομέρειες για κάθε υπουργείο ζητούν οι δανειστές που βλέπουν «λευκές σελίδες» στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Εξαντλητικές ερωτήσεις, απίστευτες λεπτομέρειες, στοιχεία ανά υπουργείο. Σε αυτό το τρίπτυχο κινήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα επιμένοντας να ζητούν συγκεκριμένα νούμερα και μάλιστα ανά υπουργείο βλέποντας πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία αποχώρηση από το δημόσιο ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει κολλήσει.

«Το θέμα παραμένει ανοιχτό» έλεγε στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα στο Real.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας ωστόσο πως οι εκπρόσωποι της τριμερούς συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη πίεση για το κομμάτι του δημοσίου ζητώντας λεπτομέρειες τις οποίες μέχρι και την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, δεν είχαν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τέτοια ένταση.

Ο κ. Μανιτάκης απέφυγε να απαντήσει στο εάν η τρόικα ζητεί πλέον κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, νωρίτερα ωστόσο είχε φροντίσει να διαρρεύσει πως. οτιδήποτε άλλο τον υπερβαίνει και η τρόικα θα πρέπει να το συζητήσει πλέον κεντρικά με την κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συμφωνία με την τρόικα στα υπόλοιπα θέματα θεωρείται σχεδόν «κλεισμένη» ωστόσο το θέμα του δημοσίου συνεχίζει να κρατά πίσω και άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και όπως όλα δείχνουν οι επόμενες ημέρες ίσως και ώρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αφού από τη μία ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνέψει να τιναχτεί όλη η συμφωνία στον αέρα για τους. επίορκους ενώ από την άλλη ο Αντώνης Μανιτάκης επιμένει ότι οι διαδικασίες δεν μπορούν να ληφθούν με διαδικασίες εξπρές και λόγω της απροθυμίας για συνεργασία από πολλά υπουργεία.

Ο κ. Μανιτάκης πήγε χθες στο Μαξίμου αλλά είδε τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και όχι τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέμεινε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με αρκετά υπουργεία που με ρυθμούς χελώνας προχωρούν στην καταγραφή του προσωπικού αλλά και των υπηρεσιών που ελέγχουν με αποτέλεσμα πλέον να ζητά έως τις 20 Απριλίου από οκτώ υπουργεία συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος βρίσκεται στο Δουβλίνο για το άτυπο Eurogroup. Οι επαφές όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει από το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστούν για όσο και όποτε χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία για όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Προαπαιτούμενο οι απολύσεις για τη δόση