Quantcast

Άναψε «φωτιές» διάλογος Πούτιν-Ολάντ για Τσίπρα και δραχμή - Διαψεύδουν Αθήνα και Μόσχα

Δύο δημοσιογράφοι της Monde υποστηρίζουν ότι ο Ολάντ τους μετέφερε διάλογό του με τον Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο τον Ιούλιο του 2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία. Τι λένε Αθήνα και Μόσχα. Απάντηση Βαρουφάκη.
Της Μαρίας Δεναξά

Μια απίστευτη αποκάλυψη κάνει ο Φρανσουά Ολάντ για τον Αλέξη Τσίπρα, στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά» και περιέχει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δυο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Βίτσας στον realfm: Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν

H αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο που καταλήγει με μια αφήγηση του Φρανσουά Ολαντ, σχετικά με συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του.

Νέοι σπαρταριστοί διάλογοι Ολάντ - Τσίπρα από το βιβλίο για τον Γάλλο Πρόεδρο

Στη συζήτηση, ο Πούτιν αναφέρει στον Ολαντ ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία!

Aπάντηση Βαρουφάκη: Δεν υπήρχε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος

Νέα αποκάλυψη Wikileaks: Ο Μπιλ Κλιντον, η Χίλαρι και ο Τσίπρας

Ολόκληρη η μετάφραση του αποσπάσματος

«Αυτό το βράδυ της 9ης Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται διαθέσιμος να κάνει εκμυστηρεύσεις. Μας μεταφέρει μια καταπληκτική ιστορία.

«Ο Βλαντιμίρ Πουτιν» μας λέει, του τηλεφώνησε «μυστηριωδώς τρείς μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας», για να του μεταφέρει μια πληροφορία.

Με χιουμοριστική διάθεση μας μεταφέρει την συζήτηση που είχε με τον ένοικο του Κρεμλίνου.

«Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…

Ολαντ: Nαι κανένα πρόβλημα, πες μου», απαντά ο Ολαντ πολύ περίεργος.

«Πούτιν: H Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τυπογραφείο για να το κάνουν», λέει ο Πούτιν.

Η απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα, εκείνη την περίοδο προέβλεπε να βγει από την Ευρωζώνη και να επανέλθει στο ιστορικό νόμισμα της.

«Τι τους απάντησες;» ζητά ο Ολάντ.

«Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;»

Ολαντ: Είναι μια κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα», απάντησε αυτοσχεδιάζοντας ο ολοένα και περισσότερο αιφνιδιασμένος Ολαντ.

«Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία», συμπλήρωσε ο Πούτιν πριν κλείσει.

«Περίεργο αυτό το τηλεφώνημα. Ο Πούτιν δεν δίνει ποτέ τίποτε στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να μεταφέρει; Αναρωτήθηκα γιατί μου τα μετέφερε αυτά» είπε ο Ολαντ μπροστά μας.

«Ίσως για να μην κριθεί ως υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα, να βγει και δεύτερον για να μου πει – δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψη του, ήταν ένας κίνδυνος και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον αποφύγουμε».

Ο Ολάντ, δηλώνει σίγουρος πως «αν ο Πούτιν έκανε αυτή την τόσο εκπληκτική κίνηση μαζί του ήταν γιατί είχε καλή πρόθεση. Εξάλλου την κράτησα για μένα».

Όχι ακριβώς…Διαψεύδει η Αθήνα

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής:

«Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Η απάντηση της Μόσχας

Σε ανταπόκρισή του από τη ρωσική πρωτεύουσα για τον realfm 97,8 , ο Αχιλλέας Πατσούκας μετέδωσε ότι πηγές πολύ κοντά στον πρόεδρο Πούτιν διαψεύδουν το περιεχόμενο του διαλόγου που αφορά το τύπωμα χαρτονομισμάτων στη Ρωσία και τόνιζαν ότι ουδέποτε τέθηκε από την ελληνική πλευρά αίτημα για δανειοδότηση. 

Ν.Δ.: Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη

Ποτάμι: Ήρθε η ώρα να απολογηθεί ο Αλ. Τσίπρας