Quantcast

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Τα περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος προκάλεσαν τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι «η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί δραστικά».

ΝΔ: «Την απορρίπτουμε άνευ σχολίων»

Η δήλωση Γιούνκερ περί δραστικού περιορισμού της κυριαρχίας της Ελλάδας, έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να βγει μπροστά και να αποδοκιμάσει, εμμέσως, τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις πιέσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς για συναίνεση.

"Την απορρίπτουμε άνευ σχολίων" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος παρέπεμψε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 18 Μαίου όπου είχε τονίσει: Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια επιβάλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση και η κοινοβουλευτική Δημοκρατίας παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα.

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις δηλώσεις Γιούνκερ και επανέλαβε πως εάν η νέα δανειακή σύμβαση έρθει στη βουλή με το αίτημα της αυξημένης πλειοψηφίας χωρίς όμως να έχει αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τότε η ΝΔ θα την καταψηφίσει.

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι το ζήτημα των 180 ψήφων παραπέμπει ευθέως στην πρόβλεψη του Συντάγματος για παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Συντάγματος σε τρίτους και "διεθνείς οργανισμούς".

ΚΚΕ: «Η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο»

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας».

ΛΑ.Ο.Σ: «Μας οδηγούν σε ένα είδος «ελεγχόμενης δημοκρατίας» όπου όλα θα ελέγχονται»

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alter: «Θα γίνουν επιτροπές στα υπουργεία όπου θα προΐσταται η Γενικός Γραμματέας και μέσα στις επιτροπές θα είναι άνθρωποι της Τρόικας οι οποίοι θα καθορίζουν την πολιτική του υπουργείου. Σιγά - σιγά θα χάσουμε την δυνατότητα να ασκούμε την δική μας πολιτική. Μας οδηγούν σε ένα είδος «ελεγχόμενης δημοκρατίας» όπου όλα θα ελέγχονται».

ΣΥΡΙΖΑ: «Άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας»

Για άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στην οποία αναφέρεται ο κ.Γιούνκερ ισοδυναμεί με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, εκφράζουν την επιβολή του δικαίου των αγορών σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, την επίθεση της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε και των κυβερνήσεών της, με πρώτη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στους εργαζόμενους και τη νεολαία».

ΔΗ.ΣΥ: «Οι δηλώσεις Γιούνκερ "προσβάλλουν" την εθνική μας υπερηφάνεια»

«Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ "προσβάλλουν" την εθνική μας υπερηφάνεια» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: Αλλά οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις: Πρώτον, στο γεγονός ότι η «επιτήρηση» και η συμμετοχή ειδικών από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα κατέστησαν αναγκαίες, από την σχεδόν πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιβάλλεται, ως γνωστόν, από σχεδόν ολοκληρωτική αναξιοπιστία έναντι της Ευρώπης.

ΔΗΜ.ΑΡ: «Η Ε.Ε επιβάλλεται να αναζητήσει συνολική ευρωπαϊκή πολιτική λύση»

«Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, οι δηλώσεις περί «μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» και οι σειρήνες περί χρεοκοπίας καταδεικνύουν ότι οι επιλογές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την έξοδο από την κρίση δεν καθησυχάζουν τις αδηφάγες αγορές» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά και σημειώνει: «Η Ε.Ε επιβάλλεται να αναζητήσει συνολική ευρωπαϊκή πολιτική λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις περιφερειακές που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης».