Quantcast

«Απόλυτη σύγκλιση» διαπίστωσε ο Λ.Παπαδήμος

Ο Λ.Παπαδήμος επισημαίνει στην δήλωσή του ότι εάν η διαδικασία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας». (VIDEO) 
Αμέσως μετά την κρίσιμη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς το μεσημέρι της Κυριακής, ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».Ο πρωθυπουργός μετέβη το βράδυ της Κυριακής για τις Βρυξέλλες για την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία -σύμφωνα με το πρόγραμμα- θα ξεκινήσει στις 15:30. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Λ.Παπαδήμος αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Το χρονικό της Σύσκεψης

Δύο ώρες και σαράντα λεπτά κράτησε η σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της σύσκεψης αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και σήμερα θα σας απογοητεύσω δεν έχω καμία δήλωση».Δείτε πλάνα από την άφιξη του Αντ. Σαμαρά στα γραφεία της Ν.Δ.Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μάξιμο για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είναι μία κρίσιμη μέρα και θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη τη δυνατή σοβαρότητα αλλά και στιβαρότητα».

Λίγα λεπτά πριν από τις 13.00 πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μάξιμο ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος έφθασε στο γραφείο του στις 12.30.

Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.ΣΗ άφιξη του Πρόεδρου της ΝΔΗ άφιξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ