Quantcast

Δραγασάκης: Το πρόβλημα της Αριστεράς δεν είναι μόνο οι αντίπαλοι της...

Τι αναφέρει ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στον συλλογικό τόμο: «Κυβέρνηση της αριστεράς, Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα...
Ευρύτερες συζητήσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πυροδοτήσει ο συλλογικός τόμος «Κυβέρνηση της αριστεράς, Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα από τις εκδόσεις «Τόπος» και προδημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το Real.gr.

Μεταξύ των συγγραφέων ο Γιάννης Δραγασάκης, η Ρένα Δούρου, η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Τόλιος, ο Δημήτρης Μπελαντής, ο Παναγιώτης Σωτήρης, ο Μάκης Ζέρβας, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Χρήστος Κεφαλής, στελέχη δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και του πανεπιστημιακού και δημοσιογραφικού χώρου. Μάλιστα, αν και εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οπτικών στην ελληνική αριστερά, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, εκτιμούν πως η πορεία της θα εξαρτηθεί τελικά από την πολιτική βούληση και την ικανότητά της να αλλάξει με ριζοσπαστικές τιμές την κοινωνία.

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Γιάννη Δραγασάκη πως «το πρόβλημα που μια κυβέρνηση της αριστεράς έχει να αντιμετωπίσει δεν είναι μόνο οι αντίπαλοί της ή οι δυσκολίες που αναπόφευκτα θα συναντήσει, αλλά πρωτίστως είναι η δική της επάρκεια και ετοιμότητα να αναλύσει έγκαιρα, να ιεραρχήσει σωστά και να οργανώσει την αντιμετώπιση δυσκολιών, κινδύνων, κρίσεων ή υπονομευτικών ενεργειών των αντιπάλων της».

Ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει πως διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ενδεχόμενο της ρήξης, αλλά επισημαίνει με νόημα πως «η έξοδος από το ευρώ μιας μεμονωμένης χώρας δεν μπορεί να υπάρξει ως μια αυτόνομη πρόταση. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως μια μονομερής επιλογή. Διαμεσολαβείτε από μία διαπραγμάτευση…».

Αίσθηση επίσης προκαλεί η φράση του Γιάννη Δραγασάκη πως: «Ο εικοστός αιώνας μας παρέδωσε πολλές εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, από κυβερνήσεις της αριστεράς. Δεν μας παρέδωσε όμως κάποιο παράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης που να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως ένα θετικό σημείο αναφοράς. Ούτε μας παρέδωσε κάποια θεωρία για την αριστερή διακυβέρνηση».

Η Σοφία Σακοράφα

Σε αντίθεση με τον Γιάννη Δραγασάκη, η Σοφία Σακοράφα στο δικό της άρθρο τονίζει πως η κατάργηση του Μνημονίου και των συνακόλουθων πολιτικών, καθώς και η αποτελεσματική μείωση του χρέους, θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη και μονομερώς, ενώ κάνει λόγο και για εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η Ρένα Δούρου

Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στο άρθρο της ότι μια νέα κυβέρνηση με κορμό την αριστερά θα πρέπει να προχωρήσει στην πολιτική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας και να δώσει νέο προσανατολισμό ρήξης με το παρελθόν, στην εξωτερική πολιτική. «Ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής, σε μια εποχή ανατροπών και ριζικών αλλαγών στο διεθνές στερέωμα και υποχώρησης της ηγεμονίας των ΗΠΑ με την παράλληλη ανάδειξη νέων «παικτών», δεν είναι προαιρετική άσκηση αλλά επιτακτική ανάγκη. Η ΝΕΠ συνιστά μια νέα ρότα μακριά από ατλαντική και ευρωατλαντική τροχιά, μακριά από κάθε είδους εξάρτηση» αναφέρει χωρίς να διευκρινίζει απολύτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της άμεσης εξόδου από το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε αποσπάσματα από τις εισηγήσεις όλων των συγγραφέων