Quantcast

Εγκρίθηκε η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση φαίνεται πως η Ελλάδα  πήρε το πράσινο φως για την επιμύκηνηση και για την μείωση των επιτοκίων. (VIDEO)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση φαίνεται πως η Ελλάδα πήρε το πράσινο φως για την επιμήκυνση και για την μείωση των επιτοκίων. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες αποφάσισε την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα και την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Νωρίτερα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν για το "Σύμφωνο του Ευρώ" δήλωσε ο Χέρμαν Βάν Ρομπέι.

Κύριοι άξονες αυτής της συμφωνίας όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος γιά μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης. Πρόκειται γιά σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη.

Προϋποθέτει η εφαρμογή του ίδιου σχεδίου συμφωνίας μία εντονότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Πάντως αποσαφηνιζόταν με το σχέδιο ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι αρμόδια γιά να υιοθετήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ προβλέπονται με αυτό "τακτικές συναντήσεις-διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών" της 17μελούς ευρωζώνης.



Την τακτική "μαστίγιο και καρότο" απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr το βράδυ μετά την εμβόλιμη σύνοδο την ηγετών της Ευρωζώνης θα υπάρξει κείμενο με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με δυο ώρες καθυστέρηση καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης συζήτησαν για την κρίση στην Λιβύη και γενικότερα στη Β. Αφρική. Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του καταδίκασε τη βία και υποστήριξε τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

"Δηλώσαμε και την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή μας να σταθούμε δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής, στη μετάβασή τους προς τη Δημοκρατία, για την υλοποίηση των οραμάτων τους, για μια κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, ελεύθερη, μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας  την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας την πίεση περίπου 90% των λαθρομεταναστών, που περνούν προς την Ευρώπη από τη χώρα μας σημειώνοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για κοινή πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.  

"Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο κείμενο θα γίνεται σαφή θετική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν θα λείπουν οι αστερίσκοι:

Οι εταίροι μας ζητούν ταχύτερους ρυθμούς σε μία σειρά βασικών διαρθρωτικών αλλαγών, επιπρόσθετα μέτρα και άμεσα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δις.

Η παρέμβαση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων γίνεται λίγες μόνον ώρες έπειτα από τη διπλή πίεση που ασκήθηκε στην Αθήνα τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον Επίτροπο Όλι Ρεν οι οποίοι ζήτησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο «εγγυήσεις» από την κυβέρνηση μέσω του σχεδίου των 50 δις προκειμένου να προχωρήσει τόσο το θέμα της επιμήκυνσης όσο και της διαπραγμάτευσης για χαλαρότερα επιτόκια.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ζητούν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Ιρλανδία να παραμείνει σταθερή στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ για την Πορτογαλία παροτρύνουν την κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος επισημαίνοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Το συγκεκριμένο κείμενο, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, αποτελεί έναν «οδηγό» για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι «27» στην σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου.