Quantcast

Eνας δικαστής!

Η ΣΧΕΣΗ πολιτικών - πολιτών βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 35 ετών. Τα περιστατικά αποδοκιμασίας υπουργών και πρώην υπουργών, που βλέπουν καθημερινά το φώς της δημοσιότητας, είναι χαρακτηριστικά.
Η ΣΧΕΣΗ πολιτικών - πολιτών βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 35 ετών. Τα περιστατικά αποδοκιμασίας υπουργών και πρώην υπουργών, που βλέπουν καθημερινά το φώς της δημοσιότητας, είναι χαρακτηριστικά. Η ελληνική κοινωνία «βράζει». Θεωρεί, στη συντριπτική της πλειοψηφία, ότι οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης -πράσινες και γαλάζιες- έχουν μεγάλες ευθύνες για το σημερινό μας κατάντημα. Και πιστεύει, επίσης, ότι η εθνική μας χρεοκοπία δεν είναι μόνον αποτέλεσμα μεγάλης πολιτικής ανικανότητας, αλλά και εκτεταμένης, διακομματικής διαφθοράς.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι πολιτικοί πάτησαν τον όρκο τους. Γνωρίζουν άριστα ποιοι κατέκλεψαν τα δημόσια ταμεία και γνωρίζουν επίσης ποιοι και γιατί τους καλύπτουν ακόμη και σήμερα, είτε εκβιαζόμενοι, είτε απλώς φοβούμενοι με αποκάλυψη της συνενοχής τους. Ο αδικαιολόγητος και υπερβολικός πλουτισμός προσώπων που πριν αναμιχθούν στην πολιτική δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, κραυγάζει. Αποτυχημένοι επαγγελματικά και κοινωνικά κομματικοί παράγοντες «δεύτερης κατηγορίας» βρέθηκαν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με περιουσίες που θα ζήλευαν επιτυχημένοι βιομήχανοι ή εφοπλιστές. Συνταξιούχοι πολιτικοί, που ο λαός τους έστειλε στα σπίτια τους, τιμωρώντας ανήθικες συμπεριφορές και εγκληματική ανικανότητα, εμφανίστηκαν ξαφνικά με καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με χλιδάτες βίλες στα ακριβότερα προάστεια των Αθηνών και με πανάκριβα εξοχικά στις... ευάερες και ευήλιες Κυκλάδες! Και το χειρότερο; Κανείς δεν ασχολείται! Κανείς δεν εκπλήσσεται! Κανείς δεν εξεγείρεται! Ακρα του τάφου σιωπή στην πολιτική μας σκηνή... Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. «Θανάσιμη» ακινησία της Δικαιοσύνης... Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι γενναίες παρεμβάσεις.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και δικαστικό μας σύστημα, σφιχταγκαλιασμένα και σε αγαστή συνεργασία, δίνουν την αίσθηση ότι αν δεν προωθούν την συγκάλυψη, πάντως σίγουρα δεν εργάζονται φανατικά για την αποκάλυψη και την τιμωρία των επίορκων πολιτικών. Δεν κάνουν ούτε καν τον κόπο να ελέγξουν στοιχειωδώς τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών, για τις μυθικές περιουσίες των οποίων βοά το πανελλήνιο. Δηλώσεις που, παρότι είναι απολύτως αναξιόπιστες, καθώς οι συντάκτες τους κατά κανόνα καταγράφουν μόνον το έσχες και ουδόλως το πόθεν, σε πολλές περιπτώσεις «φωτογραφίζουν»... ανεξήγητα φαινόμενα ραγδαίου πλουτισμού. Οικονομικά «θαύματα», που εύλογα δημιουργούν λαϊκές απορίες και ερωτήματα του τύπου: «πώς γίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικοί στο κλέψιμο, τόσο επιτυχημένοι στις κομπίνες, τόσο μεθοδικοί στις απάτες και τόσο άχρηστοι στις κρατικές και κυβερνητικές υποθέσεις;».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -όπως θα διαβάσετε σε επόμενη σελίδα της Real news- τείνοντας κατ’ ουσίαν «χείρα»... συναίνεσης προς τη Ν.Δ., ετοιμάζεται να «κλείσει» άρον άρον όλες τις δυσώδεις υποθέσεις των τελευταίων ετών. Από την πολυδιαφημισμένη Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία μέχρι και την πολυαναμενόμενη Προανακριτική για τα ομόλογα, φαίνεται ότι όλα τα μεγάλα σκάνδαλα θα παραδοθούν στη λήθη της ιστορίας. Ακόμη και στην υπόθεση της Siemens, παρά τις ομολογίες Τσουκάτου και Μαντέλη και παρά τον ορυμαγδό στοιχείων που έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες, όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ψάχνει τρόπους για να ματαιώσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να αποφύγει έτσι το «πικρό ποτήρι» της περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πράσινων και γαλάζιων πρώην υπουργών. Οσο για τα υποβρύχια που γέρνουν και τις μίζες που... φέρνουν, οι αποκαλύψεις της «R» έχουν μέχρι στιγμής αγνοηθεί κατά τρόπο προκλητικό, αλλά ευκόλως... εξηγήσιμο, τόσο από την πολιτική σκηνή όσο και από τη δικαστική εξουσία. Ούτε μια νύξη περί κάθαρσης… Ούτε μια δίωξη... Η σιωπή της συνενοχής.

KAI ΟΛΑ ΑΥΤΑ παρά το γεγονός ότι -όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης- το μαύρο πολιτικό χρήμα δεν «παραγράφεται»! Και επομένως, τόσο στην υπόθεση της Siemens όσο και σε αυτή των υποβρυχίων, είναι νομικά εφικτό να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους πολιτικούς που κατέκλεψαν τα δημόσια ταμεία. Θα μου πείτε: Εδώ δεν τόλμησαν να καλέσουν ούτε ως απλούς μάρτυρες τους πρώην πρωθυπουργούς! Τον Κ. Σημίτη για τη Siemens και τον Κ. Καραμανλή για το Βατοπέδι. Εσύ εξακολουθείς να βαυκαλίζεσαι ότι θα καθίσει πολιτικός στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Οτι θα υπάρξει έστω και ένας πρώην υπουργός, πράσινος ή γαλάζιος, που θα πληρώσει για το όργιο της διαφθοράς, για το «πάρτι» των τελευταίων δεκαετιών; Ναι! Το ελπίζω! Δεν θα βρεθεί ένας δικαστής με... γόνατα, να σπάσει την «ομερτά» των επίορκων πολιτικών; Δεν θα βρεθεί ένας γενναίος λειτουργός της Θέμιδος να ψάξει τα «πόθεν έσχες» και τις offshore των κροίσων συνταξιούχων ή και εν ενεργεία πολιτικών, με τις προκλητικές καταθέσεις και τις προκλητικότερες βίλες; Δεν θα βρεθεί ένας έντιμος και θαρραλέος δικαστής να στείλει έναν κλέφτη πολιτικό στη φυλακή; Εστω έναν... Για το παράδειγμα!