Quantcast

Επιχείρηση συγκερασμού των -διαφορετικών- απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοινό τόπο μεταξύ των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βρει η Κουμουνδούρου ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο.
Κοινό τόπο μεταξύ των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βρει η Κουμουνδούρου ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Σήμερα, στις πέντε το απόγευμα συνεδριάζει η Συντονιστική Γραμματεία του σχήματος, προκειμένου να εγκριθούν (σε πρώτη φάση, αφού αυτό θα γίνει στην ΚΕ το Σαββατοκύριακο) τα κείμενα Θέσεων και Καταστατικού που έχουν ετοιμάσει οι σχετικές επιτροπές υπό τον Αριστείδη Μπαλτά και τον Ρούντι Ρινάλντι αντίστοιχα, προκειμένου από αύριο να σταλούν στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προς μελέτη.

Το Σαββατοκύριακο όμως είχε άρωμα έντονων εσωκομματικών διεργασιών, καθώς συνεδρίασαν όλες οι τάσεις του Συνασπισμού και αρκετές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχυτικό κείμενο συμβολής ως προς το κείμενο Θέσεων, αποσπάσματα του οποίου αποκάλυψε η Real News της Κυριακής, θα καταθέσει η τάση του Δημήτρη Παπαδημούλη «Πλατφόρμα 2010», που συνεδρίασε την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με αυτό, θα προτείνει την ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στέλνοντας μήνυμα στις συνιστώσες που επιθυμούν να μην αυτοδιαλυθούν, ότι υιοθετούν την αρχή «ένα μέλος-μία ψήφος» χωρίς ειδικά προνόμια και μεταβατικές διατάξεις που θα διαιωνίζουν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους. «Δεν θέλουμε πολλά κόμματα σε συσκευασία του ενός και είμαστε υπέρ των τάσεων ως ρεύματα ιδεών, ανοιχτών στο διάλογο και στην ώσμωση των απόψεων μέσα στο κόμμα», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, όπου και εκτιμάται πως τα κείμενα Θέσεων και Καταστατικού κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Η ίδια τάση «απαντά» και στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που φέρεται να έχει διαφορετική άποψη από την πλειοψηφία στην εκλογή προέδρου, με τον ίδιο τον κ. Λαφαζάνη να δηλώνει στην Real News της Κυριακής ότι «αν ο Πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη του Κόμματος και τα συλλογικά όργανα του Κόμματος από το Συνέδριο, γίνεται σαφές ότι ο Πρόεδρος τίθεται από τα πράγματα πάνω από τα συλλογικά σώματα και στην ουσία κινδυνεύουμε να περιπέσουμε σε ένα αρχηγικό προεδροκεντρικό καθεστώς», εκτιμώντας πως κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προτείνουμε την εκλογή του Προέδρου από το συνέδριο του κόμματος, χαμηλό μέτρο στην εκλογή των αντιπροσώπων του συνεδρίου, έτσι ώστε να εκφραστεί πιο αντιπροσωπευτικά μέσα στο κόμμα ο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» και εκλογή των συνέδρων και των συλλογικών οργάνων με περιορισμένη σταυροδοσία ώστε να διασφαλιστεί ο εσωτερικός πλουραλισμός», σημειώνουν από την πλευρά τους τα μέλη της «Πλατφόρμας 2010».

Εν τω μεταξύ, άλλα ανοιχτά θέματα, επιχείρησε να κλείσει χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της παράταξης «Στο Κόκκινο». «Η απόφαση για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκή εντολή. Είναι η εντολή που πήραμε από το 1.600.000 ψηφοφόρους. (...) Αν ξεχάσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό για το τι θα κάνουμε στα του οίκου μας, τότε πώς θα μας εμπιστευτεί ο λαός για το τι θα κάνουμε τον δικό του οίκο;», είπε, κάνοντας λόγο για ανοιχτό κόμμα των μελών, με δημοκρατία, πλουραλισμό, ενιαία έκφραση και ενιαίες διαδικασίες.

Προανήγγειλε την πρότασή του για αυτοδιάλυση του Συνασπισμού και ένταξη των μελών του ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα, παραδεχόμενος πάντως τη δυνατότητα πως όσες συνιστώσες δεν αισθάνονται την ανάγκη να ενταχθούν ως φυσικά πρόσωπα και θέλουν να κρατήσουν την ιστορικότητά τους θα μπορούν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ως τάσεις, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα υπάρχουν διπλές εντάξεις». Τάχθηκε δε, κατά των διαφορετικών λιστών, λέγοντας «ναι» σε ανοιχτές τάσεις και απόψεις, αλλά και σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να πηγαίνουμε στα συνέδριά μας και να καταγράφουμε διαφορετικές παρατάξεις».

Έτσι, σημείωσε ότι ο ίδιος θα προτείνει να σταματήσουν να εκλέγουν τους συντρόφους τους στα καθοδηγητικά όργανα με διαφορετικές λίστες, αλλά να υπάρχει ενιαία λίστα στην εκλογή των εκπροσώπων τους στην Κεντρική Επιτροπή και την ηγεσία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αριστερή Πλατφόρμα. «Δεν βοηθά τη δημοκρατία η καταγραφή των απόψεων εντός της εσωκομματικής ζωής σα να είμαστε πολλά κόμματα σε συσκευασία του ενός. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, πως θα μπορέσουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία;», συνέχισε.