Quantcast

Γ.Παπανδρέου: «Είμαι και παραμένω ανοιχτός σε κάθε συζήτηση»

Οι σημερινές συναντήσεις αποτελούν απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας επεσήμανε ο πρωθυπουργός... (VIDEO)
Οι σημερινές συναντήσεις αποτελούν απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα επεσήμανε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη «επίτευξης του εθνικού στόχου της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους». 

Στη διάρκεια των συναντήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις προτάσεις τους για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Είμαι και παραμένω ανοιχτός σε συζήτηση κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου» ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση με κάθε κόμμα, στη βάση και των προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Αντ. Σαμαράς: Όχι συναίνεση στο αδιέξοδο

Αρνητικός στη συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων.

Από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού ο κ. Σαμαράς τόνισε: «στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» και πρόσθεσε: «η κοινωνία αναζητά συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης, όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω».

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι: «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και τα μέτρα ταμειακού πανικού. Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων» ενώ επεσήμανε πως: «Κανένας στην κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες».Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως όσα ακούγονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας για νέους φόρους, αύξηση ΦΠΑ κτλ. δεν είναι αποφάσεις, αλλά προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί συναίνεση σε συγκεκριμένα θέματα, κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού όπου ένα κόμμα μπορεί να ψηφίζει ορισμένες από τις δαπάνες του όχι όμως και το σύνολό τους.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όλα τα επιμέρους ζητήματα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή ως ανεξάρτητα νομοθετήματα.

Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν αρκεί συναίνεση, χρειάζεται συνευθύνη»

«Δεν αρκεί συναίνεση, χρειάζεται συνευθύνη», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό. Τον είδα αρκετά προετοιμασμένο. Ήξερε τις προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. Μου εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέφτεται να υλοποιήσει. Του είπα ότι δεν φτάνει μια αόριστη συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη. Να αναλάβουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος. Να αχθοφορήσουν όλοι μαζί. Ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση μου» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.Α. Τσίπρας: «Το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός για τη χώρα είναι να φύγει»

«Εγώ δεν ήρθα εδώ για να συζητήσω τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ «Του είπα ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραιτηθεί. Ψάχνει για συνενόχους και όχι για συναίνεση. Το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει. Οι νέοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας. Αν αυτό που μας ζητούν είναι να πουλήσουμε και την Ακρόπολη τότε την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο ελληνικός λαός».Ντ. Μπακογιάννη: «Να επαναδιαπραγματευτούμε με την Τρόικα»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκε υπέρ την μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και ενάντια στην νέα φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης. Ζήτησε την μείωση των βουλευτώ από 300 σε 200 και την άρση της βουλευτικής ασυλίας. 

«Πρέπει να επαναδιαπαραγματευτούμε όλοι μαζί και με την Τρόικα τα φορολογικά μέτρα. Χριάζεται αποτελεσματική πολιτική για να βγούμε από την κρίση» δήλωσε εξερχόμεη του Μεγάρου Μαξίμου η Ντ. Μπακογιάννη.   Η Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Παπανδρέου. Μιλώντας χθες στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν πλέον καμία σημασία.

Φ.Κουβέλης: η διαφωνία μας είναι δεδομένη


Μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ μίας «θετικής αναδιάρθρωσης» με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου και ενός 5ετους αναπτυξιακού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. 

«Όλα τα άλλα θεωρούμε ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Η διαφωνία μας είναι δεδομένη» υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης, που είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει στη βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.