Quantcast

Η... διαβολοβδομάδα του Αντ. Σαμαρά

Τον τελευταίο κάβο πριν από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον περνά αυτήν την εβδομάδα ο Αντ. Σαμαράς με μάχες εντός και εκτός Βουλής. Βήμα-βήμα η στρατηγική για να αποδείξει ότι οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το οικονομικό χαλινάρι στα ταμεία τους και όχι για τις απολύσεις.
«Διαβολοβδομάδα» χαρακτηρίζεται από όλους τους κυβερνητικούς αυτή που ξεκινά σήμερα καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καλούνται να δώσουν τις τελευταίες μάχες εντός και εκτός Βουλής πριν το κοινοβούλιο ξεκινήσει τη λειτουργία των θερινών τμημάτων και πριν ο Αντώνης Σαμαράς μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Οι κινητοποιήσεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τις πέντε (!) συνεδριάσεις της ολομέλειας που ξεκινούν σήμερα με την συζήτηση για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει εάν θα δικαστεί από ειδικό δικαστήριο για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση κλείνει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα μέτωπο που λίγο έλειψε να ακουμπήσει τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς, ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης στην επιτροπή να προκύψουν στοιχεία που θα δημιουργούσαν πρόβλημα όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το κλίμα εντός της Βουλής μυρίζει μπαρούτι καθώς την επομένη της συζήτησης στην ολομέλεια όπου ο πρώην «Τσάρος» θα έχει την τελευταία ευκαιρία να απευθυνθεί προς το σώμα, ξεκινά η διαδικασία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ολοκληρώνεται την Τετάρτη το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζονται ως «ελεγχόμενες», ωστόσο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η κυβέρνηση θα περάσει εύκολα τα άρθρα που αφορούν στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.

Το πρωί στη Λ. Συγγρού τέσσερις υπουργοί, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μιχελάκης, Χ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης, συναντώνται εκ νέου με βουλευτές, στελέχη και δημάρχους που πρόσκεινται στη ΝΔ, προκειμένου να εξηγήσουν τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση σχεδόν του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία και στο σωφρονιστικό σύστημα όπου υπάρχουν εκατοντάδες κενά.

Με τις δύο παρεμβάσεις των κυρίων Δένδια και Αθανασίου, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι «σπάνε» όλα τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για «οριζόντιες απολύσεις» και «απουσία σχεδίου» για το δημόσιο, ενισχύοντας, έτσι, την άποψη ότι εν τέλει πολλοί από τους δημάρχους ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δυο άρθρα του πολυνομοσχεδίου (76 και 77) που βάζουν χαλινάρι στα οικονομικά με σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την καταγραφή πραγματικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών –θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη γωνία στις συζητήσεις με την τρόικα. Κοινή είναι η εκτίμηση μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων που κρατούν μία πιο μετριοπαθή στάση, ότι όλος ο θόρυβος γίνεται εν τέλει για αυτά τα δύο άρθρα και όχι για τη δημοτική αστυνομία αφού, όπως λένε, έχουν όλοι πάρει διαβεβαιώσεις πως η πλειονότητα του σώματος θα υπηρετήσει με ένα σεβαστό ποσοστό τις ανάγκες των δήμων.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα περάσει χωρίς απώλειες την ψηφοφορία της Τετάρτης και την Πέμπτη θα υποδεχθούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν μέσω άλλων κινητοποιήσεων ενάντια στην παρουσία του γερμανού υπουργού στην Αθήνα σε μία περίοδο όπου το Βερολίνο έχει βάλει για τα καλά στην προεκλογική του ατζέντα το θέμα της Ελλάδας προσπαθώντας να πείσει τους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα… επιβαρυνθούν άλλο από το ελληνικό «πρόβλημα».

Πέμπτη και Παρασκευή η κυβέρνηση δοκιμάζεται στη Βουλή για την ΕΡΤ με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή και την επομένη με τη συζήτηση το νομοσχεδίου για το νέο δημόσιο τηλεοπτικό φορέα. Από το Μαξίμου παραπέμπουν στον αρμόδιο υπουργό Π. Καψή για όλους τους χειρισμούς από τον ανασχηματισμό και μετά μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα. Τα πράγματα, ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι αφού στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενστάσεις για τους χειρισμούς που έγιναν με το «μαύρο» και το λουκέτο της ΕΡΤ. Η στάση των συνδικαλιστών της ΕΡΤ και η παρουσία τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «διευκολύνει» την επιχειρηματολογία του Μαξίμου, χωρίς, ωστόσο, να απαντιούνται ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα στην ΕΡΤ πριν από τον «ξαφνικό θάνατο» αλλά και για το σχέδιο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε έτοιμο η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο της εταιρείας.