Quantcast

Ισπανία και Ιταλία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα

(VIDEO) Ο Μάριο Μόντι και ο Μαρίνο Ραχόι απείλησαν ευθέως την Άγκελα Μέρκελ και τον Γιούρι Κατάινεν ότι αν δεν συμφωνήσουν στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο. Η εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η γνωριμία με την Μέρκελ.Το κλίμα και όλες οι τελευταίες πληροφορίες.
Ισπανία και Ιταλία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα: Ο Μάριο Μόντι και ο Μαρίνο Ραχόι απείλησαν ευθέως την Άγκελα Μέρκελ και τον Γιούρι Κατάινεν ότι αν δεν συμφωνήσουν στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο. Συγκεκριμένα λένε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε κανένα κείμενο συμπερασμάτων, ακόμα και στις προτάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση αν δεν υπάρχει συμβιβασμός σε όσα ζητάνε. Οι παράλληλες συνεδριάσεις συνεχίζονται.

12:19
Διεξάγονται παράλληλα δυο συνεδριάσεις. Η μια των ηγετών του δείπνου και η άλλη των οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο Euro working group. Η ομάδα εργασίας αναζητεί ακόμα και όπως φαίνεται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τη χρυσή τομή ανάμεσα στις ισπανοιταλικές θέσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του δανεισμού των χωρών αυτών, που σήμερα γίνεται με επιτόκια άνω του 7% και της Γερμανίας που αρνείται τα πάντα.

23:18
Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της συνόδου των 27. Αυτή την ώρα ξεκινάει το δείπνο στο οποίο θα συζητηθεί το ραπόρτο των 4 για την οικονομική ένωση. Το πρωί θα ξεκινήσει νέα συνεδρίαση με την συμμετοχή των χωρών που μετέχουν στην ζώνη του ευρώ

21:44 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, Θάνο Αθανασίου, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και ξεκινούν από το μηδέν. Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, Euro Working Group έχει σταματήσει και θα συνεδριάσουν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή». Οι οικονομικοί σύμβουλοι των κρατών της Ε.Ε. δεν αποκλείετει να συνεδριάζουν όλο το βράδυ προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κείμε νο που θα παρουσιαστεί στο γεύμα των Ευρωπαίων ηγετών αύριο το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα με στόχο να πέσουν τα spreads. Η γερμανική πλευρά συνεχίσει να απορρίπτει την επανορά ομολόγων από τον ESM και τον απευθείας δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον EFSF.

21:41  Τα ταμεία οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγγυηθούν μερικώς τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας εάν αμφότερες οι χώρες προσφέρουν εγγυήσεις υπό τη μορφή μέρους των φορολογικών εσόδων τους, ή κυβερνητικών πόρων, πρότεινε ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Στουμπ.

20:45  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, Θάνο Αθανασίου, αυτή την ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εισέρχονται στο δείπνο όπου θα συζητηθεί η λεγόμενη έκθεση των 4.

20:41 Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής μας, Θάνος Αθανασίου, στην Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τον καθορισμό πολιτικών που θα καταπολεμήσουν σε αυτή την φάση την ύφεση.

Σε σχέση με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δηλαδή την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020 ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι «πρόκληση είναι πως θα ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες». Ο πρόεδρος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες κονδυλίων στην Ε.Ε. διότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόταση στοιχεία του 2008. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κριθεί με τα στοιχεία του 2008. σήμερα είναι μία άλλη χώρα» είπε ο πρόεδρος ζητώντας να χρησιμοποιηθούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψιν του την ύφεση και την ανεργία.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο.

19:47 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει «την επόμενη εβδομάδα» μία αποστολή στην Ελλάδα και μία δεύτερη στην Κύπρο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Ταμείου και των δύο αυτών χωρών. «Επιθυμούμε να ακούσουμε τη νέα κυβέρνηση» της Ελλάδας, δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι «οι στόχοι του προγράμματος (μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα), όπως έχει γίνει αποδεκτό, (παραμένουν) η βάση» για τις μελλοντικές συζητήσεις.

19: 42 «Δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μόνο η Ελλάδα, αλλά, όλοι μας και για την Ελλάδα.... Είμαστε όλοι Έλληνες» τονίζει ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

19:38 Μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης επεξεργάζεται στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland.

19:02 Με μελανά χρώματα περιέγραψε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με την ύφεση και την ανεργία σε επίπεδα - ρεκόρ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

17:58 Ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου μεταδίδει ότι σε λίγα λεπτά ξεκινάει μία έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα συμφωνίας μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» που έχουν διαμορφωθεί εντός της Ε.Ε. Οι πληροφορίες μεταφέρουν ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται και με τη συμβιβαστική πρόταση, δηλαδή το κείμενο των 4.

17:38 Στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι υπογράμμισε ότι όλοι περιμένουν από τις Βρυξέλλες να στείλουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Είναι μία συνάντηση όπου θα υιοθετήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και την εργασία. Οι άνθρωποι στις χώρες μας ανησυχούν για το παρόν και είναι νευρικοί για το μέλλον. Αναμένουν από εμάς να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα φτάσουμε σε αυτό. Η αναζωογόνηση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους ανθρώπους απαιτεί άμεση δράση, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στο νόμισμα μας» είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Δείτε πως προσφώνησε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι τον Κάρολο Παπούλια



17:20 Η γνωριμία του Κάρολου Παπούλια με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομιλούσε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που πλησίασε η Γερμανίδα καγκελάριος για να χαιρετήσει τον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της σύστησε τον Κάρολο Παπούλια και η Άνγκελα Μέρκελ τον χαιρέτησε χαμογελαστή. Εντύπωση έκανε η θερμή χειραψία που αντάλλαξε ο Ιταλός πρωθυυπουργός, Μάριο Μόντι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.




17:14 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε σχέδια για την ενίσχυση της ανάπτυξης και σημείωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των εξουσιών των Βρυξελλών.  «Νομίζω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο σε περισσότερα σχέδια για την ανάπτυξη και η ευρωζώνη θα προοδεύσει σε κάποια από τα σχέδια που έχει. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι που πραγματοποιούνται αυτές οι Σύνοδοι χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις αλλά αυτές είναι σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Ντέβιντ Κάμερον.

16:57 Η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. «Σήμερα θα μιλήσουμε για το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει ένα καλό πρόγραμμα συγκεκριμένα για τις επενδύσεις στο μέλλον και επιπλέον για την δημιουργία περισσότερων ευκαιριών εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό σήμερα και επίσης στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ότι χρειαζόμαστε στέρεους προϋπολογισμούς από τη μία πλευρά και από την άλλη ανάπτυξη και απασχόληση» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.   



16: 51 Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έφτασε χαμογελαστός για τη Σύνοδο Κορυφής και μιλάει σε δημοσιογράφους.  Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι αναμένει τη συμφωνία σε έκτακτες ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες της ευρωζώνης που το κόστος δανεισμού τους έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. «Βρίσκομαι εδώ για πετύχω πολύ γρήγορες λύσεις για να στηρίξω τις χώρες που βρίσκονται σε εξαιρετική δυσκολία στις αγορές αν και έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.




Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής;