Quantcast

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο «κόφτης», έμμεσοι φόροι και «κόκκινα» δάνεια

Ως μία «δημοσιονομική διόρθωση χωρίς μέτρα», χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τον «κόφτη» που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή.
Ως μία «δημοσιονομική διόρθωση χωρίς μέτρα», χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τον «κόφτη» που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μάλιστα να αναφέρεται με νόημα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν σε αυτόν. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να πιάσει τους στόχους που τίθενται ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Ακόμα πάντως και αν ενεργοποιηθεί, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι απαραίτητο να γίνει από μία ή δύο κατευθύνσεις, ήτοι από την μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά από ένα μεγάλο εύρος κωδικών του προϋπολογισμού.

Το Προεδρικό Διάταγμα που θα χρειαστεί, εξάλλου, μπορεί να μην προβλέπει οριζόντιες μειώσεις, αλλά άλλες από συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ στον ένα μήνα που μεσολαβεί, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και να αντιμετωπίσει έτσι το δημοσιονομικό κενό που θα επιβάλει την ενεργοποίηση του «κόφτη».

Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούσαν με νόημα ότι το ΔΝΤ ήθελε «κόφτη» και μεσομακροπρόθεσμα συν ένα «μπουκέτο» μέτρων, αποδεικνύοντας έτσι τα «καλά αποτελέσματα» της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ είχε ευνοϊκότερη στάση για την χώρα μας, στο θέμα του χρέους, με βουλευτές που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση να κάνουν λόγο για 1,5% επιτόκιο για 40 χρόνια και ωρίμανση ως το 2080, όταν η πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων μας εξετάζει το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σε όσους βουλευτές έβαλαν θέμα έμμεσων φόρων που θα κληθούν να ψηφίσουν για άλλη μία φορά, τους υπενθύμισαν ότι ετίθετο θέμα αύξησης στο 23% του ΦΠΑ για νερό και ρεύμα από τους δανειστές και πως προτιμήθηκε η κατάτμηση της αναγκαίας επιβάρυνσης σε επιμέρους κωδικούς.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έθεσαν θέμα ιδιωτικοποιήσεων, ζητώντας η κυβέρνηση να ξαναδεί το όλο θέμα, ενώ «διοικητική υστέρηση» παρατήρησε ο Δημήτρης Σεβαστάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου την ανυπαρξία μηχανισμών που καθιστούν επισφαλές οποιοδήποτε πρόγραμμα. Πολλοί βουλευτές που εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές ζήτησαν διορθωτικές κινήσεις στο ΦΠΑ των νησιών, για να πάρουν όμως την απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα εκτιμηθεί εάν μπορεί να γίνει όταν θα πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος.

Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια ο Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, που καλύπτει το 93% των δανειοληπτών, όπως φέρεται να είπε, είτε πρόκειται για στεγαστικά, επιχειρηματικά, ή μεικτά δάνεια.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην συνολική λογική της ρύθμισης, κάνοντας λόγο και για χαμηλότερα ‘μαξιλάρια’, ενώ διαβεβαιώσεις υπήρξαν και για την περίπτωση που μία τράπεζα δώσει τα δάνεια σε κάποιο fund, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι όροι.

Στην ερώτηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη για την «επόμενη μέρα», υπήρξε άμεση ανταπόκριση, με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που διαβεβαίωσαν ότι από την επαύριο κιόλας της ψήφισης του νομοσχεδίου, τον δρόμο για την Βουλή παίρνουν νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο καπνού, το αδήλωτο χρήμα, τις επενδύσεις, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος.

Στην ενημέρωση των βουλευτών παραβρέθηκαν ακόμα ο Δημήτρης Τσιρώνης και ο Θοδωρής Δρίτσας, καθώς στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ο δασικός χάρτης και το Λιμενικό Ταμείο αντίστοιχα.