Quantcast

Καταπέλτης οι «28» για Τουρκία – Η αναφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς – Προκλητική απάντηση από την Άγκυρα

Με την ονομαστική προσθήκη της σύλληψης των 2 στελεχών του ελληνικού στρατού από την Τουρκία, εγκρίθηκε από τους «28» το κείμενο των συμπερασμάτων. Η απάντηση της Αγκυρας στην ανακοίνωση της ΕΕ: Είναι απαραδέκτη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με την ονομαστική προσθήκη της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε σχέση με το τελευταίο προσχέδιο, εγκρίθηκε από τους 28 της ΕΕ το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο επιγράφεται "Δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο".

Συγκεκριμένα, πέραν της προσθήκης φράσης όπου εκφράζεται η ανησυχία για την κράτηση "Ευρωπαίων πολιτών" στην Τουρκία, στοιχείο που υπήρχε στο τελευταίο προσχέδιο, προσετέθη η φράση "συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών" στην παράγραφο 15 του κειμένου.

Απάντηση Αγκυρας στην ανακοίνωση της ΕΕ: Είναι απαραδέκτη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου

Αναλυτικά το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει (12) ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα".

"Υπενθυμίζοντας (13) τα συμπεράσματά του τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο", τονίζουν οι 28.

"Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει (14) την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημειώνει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Τέλος (15) καταγράφεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο στα θέματα αυτά", αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ (16).

Σε ό,τι αφορά το έτερο θέμα συζήτησης κατά το δείπνο των 28, την προοπτική τω Δυτικών Βαλκανίων το κείμενο που υιοθέτησαν οι 28 αναφέρει: "υπό το πλαίσιο της ανακοίνωσης της Κομισιόν της 6ης Φεβρουαρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: προσβλέπει στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου 2018, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής και να ξεκινήσει συγκεκριμένες και ορατές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υλικής και ανθρώπινης διασύνδεσης στην περιοχή και με την ΕΕ και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν καλύτερα σε κοινές προκλήσεις όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση". Οι 28 επιβεβαιώνουν ότι "η διεύρυνση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο τον Ιούνιο".

Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή στήριξη ΕΕ προς Ελλάδα στο ζήτημα των 2 στρατιωτικών - Ιστορική απόφαση για το Αιγαίο

Ο Πούτιν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Οι «28» συντάσσονται με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Σάλσμπερι


Την θέσπιση νομικού πλαισίου για τους φορολογικούς «παραδείσους», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Την στήριξη των Σοσιαλιστών ζήτησε ο Τσίπρας για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να γίνει ισχυρός περιφερειακός «παίκτης» ενάντια σε καταστρατηγήσεις από άλλες χώρες

Κατ’ ιδίαν επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες με Μέρκελ, Μακρόν και Μέι

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα θέσει ο Α.Τσίπρας στη Σύνοδο σε συντονισμό με τον Ν. Αναστασιάδη