Quantcast

Κωνσταντοπούλου: Θα απέχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος

Τι δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντησή της με τον Πέτρο Μολυβιάτη.
 «Έχει δοθεί εντολή η ελληνική αντιπροσωπεία και πάλι να απόσχει από την ψηφοφορία της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος, όπως συνέβη και επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα υπερψηφίσει μια απόφαση την οποία στη συνέχεια μπορεί, και θα μπορούσε, και πρέπει να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά την συνάντησή της με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, εν όψει της αυριανής συζήτησης στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της πρότασης που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακισθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «δεν άδραξε η Ελλάδα -και απ’ ότι φαίνεται δεν θα αδράξει ούτε αύριο- μια ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το χρέος, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί και κατοχυρώνει προϋποθέσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πληρούνται, ώστε να θεωρείται έγκυρο το χρέος και η διαδικασία ανάληψής του».

Στην ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής επισημαίνεται ότι «υπήρξε καθοριστική γι’ αυτήν την οδηγία η γνώμη του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που συμβαίνει να έχει υπάρξει και ο υπεύθυνος της προηγούμενης διαπραγμάτευσης. Επίσης, ο υπουργός στην ενημέρωσή του ανέφερε ότι βαρύνουσα σημασία είχε και ένα έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση».

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέτεινε στον Πέτρο Μολυβιάτη την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ενεργοποιείται και να μην αξιοποιεί τέτοιες διαδικασίες οι οποίες δρομολογούνται επ’ ωφελεία της. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει σε αποφάσεις οι οποίες έχουν ιστορική και παγκόσμια σημασία και, κυρίως, δεν μπορεί να διευκολύνει δια της αποχής της εκείνους οι οποίοι την εκβιάζουν. «Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο επιχειρείται είναι μια, δια της σιωπής, δια της αποχής, ανοχή αυτής της αντιδημοκρατικής διαδικασίας επιβολής χρέους και εργαλειοποίησής του σε βάρος της Δημοκρατίας».

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε εναλλακτικές επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «αύριο υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, η αξιοποίηση της οποίας είναι ιστορικής σημασίας. Δεν είναι αλήθεια ότι μοναδικό forum για την συζήτηση των θεμάτων του χρέους είναι το Eurogroup, ένα άτυπο και μη θεσμοθετημένο όργανο που δρα αντιδημοκρατικά.

»Δεν είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να αναλάβει δράση. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι εκεί όπου διαμορφώνεται μια συλλογική βούληση της γενικής συνέλευσης και μια πολιτική βούληση που γίνεται απόφαση, μπορούν να δρομολογηθούν και οι πιο πρωτότυπες διαδικασίες όπως ήταν η διαδικασία της ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Στην ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής ακόμα επισημαίνεται ότι «με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες είχε απόσχει, με εντολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, και με δεδομένο επίσης ότι στη διαδικασία της Επιτροπής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ξεκίνησε να συμμετέχει μόλις την περασμένη άνοιξη, με δεδομένο ακόμη ότι από πλευράς των δανειστών επιχειρείται για άλλη μια φορά η χώρα μας να πιεσθεί προκειμένου να μην ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της, θέλησα να έχω αυτήν τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσω αφ’ ενός για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αφ’ ετέρου για την ανάγκη το πόρισμα αυτό, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργειες οργάνων του ΟΗΕ, να αξιοποιηθεί, εκ τρίτου, για να του γνωστοποιήσω τις επαφές τις οποίες είχα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αντιπροσωπείες μέλη της Ειδικής Επιτροπής για το Χρέος, που όλες εξέφρασαν την απορία γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί αυτή τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί επ’ ωφελεία χωρών όπως η Ελλάδα».

Καταλήγοντας τονίζεται ότι «ενόψει της τελευταίας προγραμματισμένης -και όχι τελευταίας συνολικά- συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους από τις 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Βουλή, και αυτή η νέα διαδικασία θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ