Quantcast

Κόντρα για ευρώ και ευρωψηφοδέλτιο

Διαφοροποίηση Λαφαζάνη για το ευρώ. Με εσωτερικές ...διενέξεις συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό, (VIDEO)

Με εσωτερικές ...διενέξεις συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό, από την οποία και αναμένεται να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

«Αν χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, αν επενδύσουμε στην Κεντροαριστερά, δεν βλέπουμε κυβέρνηση ούτε με τα κιάλια», είπε από το βήμα της ΚΕ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που επανέλαβε την ανάγκη σχεδίου Β στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

«Υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης;», αναρωτήθηκε, καλώντας να απαντήσουν σε αυτό τώρα, με σχέδιο και δημόσια. «Εάν η χώρα εκβιαστεί μελλοντικά, εάν μας θέσουν ασύμφορα διλήμματα τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη». «Έχουμε απαντήσει στο τι θα κάνουμε εκτός ευρωζώνης; Και αν ναι, γιατί δεν το λέμε;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική τρομοκρατία» από τις δυνάμεις του κατεστημένου που αποφεύγουν κάθε συζήτηση.

«Πρέπει να έχεις σχεδιασμό για το τι θα κάνεις, αν χρειαστεί να βρεθείς εκτός ευρωζώνης», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα «βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο» που αν συνεχίσει να λειτουργεί, «θα οδηγήσει την Ευρώπη στον εκφασισμό».

Στο δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» εστίασε από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ζητώντας από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΕ στον Κεραμεικό να μη ρίχνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νερό στον μύλο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, χρησιμοποιώντας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Η απάντηση από το περιβάλλον Τσίπρα

Στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε για τα όσα είπε ο Π. Λαφαζάνης

«Το διλημμα ευρω ή δραχμή ειναι το διλημμα που εθετε ο σαμαρας και επιχειρει να συγκαλυψει την ουσια των πολιτικων του μνημονιου. Να επιστρέψουμε εμεις σ αυτο το διλημμα ειναι κατι που τον διευκολυνει. Ας μην το κανουμε. Η προταση εξοδου από το ευρώ δεν καθολου ριζοσπαστικη. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθουν οι συνταξιουχοι μ αυτη την προοπτικη».

Τελικά οι δυο τροπολογίες του Π. Λαφαζάνη καταψηφίστηκαν  από τα μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Αριστερή πλατφόρμα ψήφισε λευκό για το κείμενο διακύρηξης.


Βαρουφάκης – Αρσένης διχάζουν ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, με οκτασέλιδο κείμενο συμβολής της η Αριστερή Πλατφόρμα είχε επαναφέρει το θέμα της ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη, επιμένοντας παράλληλα στην μονομερή διαγραφή του συντριπτικού μέρους του χρέους. «Η απόφαση του Συνεδρίου δεν υιοθέτησε καταστροφολογικού τύπου εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονηθεί και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση από το κόμμα, σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια», αναφέρεται σχετικά, καθώς υποστηρίζεται ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».

Στο ίδιο κείμενο, η έξοδος της χώρας στις αγορές περιγράφεται ως «περιορισμένη προσφυγή στη διεθνή τραπεζική και κερδοσκοπική τοκογλυφία» ενώ για το χρέος η μειοψηφία του κόμματος επιμένει «στη διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του με όπλο τη διακοπή αποπληρωμής του».

Στο μεταξύ, ανοιχτό ως αυτή την ώρα μέρει το θέμα των υποψηφιοτήτων, με πηγές της Κουμουνδούρου να επιμένουν πως σήμερα θα ανακοινωθούν τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων, μη μπαίνοντας όμως σε διαδικασία συζήτησης επί των υπαρκτών διαφωνιών. Εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στην πορεία, με νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή και έκτακτη Κεντρική Επιτροπή την Μεγάλη Τετάρτη, ώστε να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξακολουθούν πάντως να επιμένουν στη διαφωνία τους με την υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν και για εκείνη του Γιάννη Βαρουφάκη, προωθώντας από την πλευρά τους την υποψηφιότητα του Κώστα Λαπαβίτσα, κάτι πάντως για το οποίο στην πλειοψηφία σημειώνουν με νόημα, πως «ο Γ.Βαρουφάκης αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ.Λαπαβίτσας όχι και τόσο»...

Από το πρωί σήμερα, ακούγονται έντονα και τα ονόματα του πανεπιστημιακού Κώστα Τσουκαλά καθώς και της Μυρσίνης Ζορμπά, στα οποία και πάλι διατυπώνονται ενστάσεις, χωρίς καν να έχει γίνει επίσημα συζήτηση γύρω από τυχόν υποψηφιότητά τους.

«Θα απολογθεί ο Σαμαράς»

Στην ομιλία του χρησιμοποίησε βαριούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Αντώνη Σαμαρά. Τον κατηγόρησε για σχέσεις συνεργατών του με μέλη της Χρυσής Αυγής και τον διαβεβαίωσε ότι «θέλει δεν θέλει θα απολογηθεί στη Βουλή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Θα απολογηθείτε, γιατί δεν σεβαστήκατε τους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίας που ορκιστήκατε να υπερασπίζεστε. Θα απολογηθείτε, γιατί παραδώσατε τα κλειδιά της κυβέρνησης και της χώρας σε άτομα που τα χαρακτηρίζει ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η ετοιμότητα να συνδιαλλαγούν και με το διάβολο προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία.

Γιατί εσείς ο ίδιος, μέσω εμπίστων εκπροσώπων σας, γίνατε συνομιλητής μιας εγκληματικής συμμορίας, συνομιλητής ατόμων που ακούνε τη λέξη δημοκρατία και τραβούν το πιστόλι τους. Θα απολογηθείτε επίσης για το νέο μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει και κρατάτε στα συρτάρια σας μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές. Έχει ήδη κατατεθεί από τη κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων και έχετε διορία μέχρι τις 24 Απρίλη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.».
«Καθαρή εντολή, εντολή αλλαγής»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια «συντριπτική νίκη» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. «Μία νίκη που θα γεννήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Που θα επιφέρει πτώση της κυβέρνησης των μνημονίων και εθνικές εκλογές» δήλωσε σχετικά.

Έκανε λόγο για «καθαρή εντολή, εντολή αλλαγής» από τον λαό, με σκοπό όπως σημείωσε «να τερματιστεί η λιτότητα και τα μνημόνια».

Εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Θα είναι «μια ιστορική νίκη» όπως είπε και θα ανοίξει το δρόμο για μια αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας σε όλη την Ευρώπη.

«Ναι είμαστε έτοιμοι από καιρό και είμαστε αποφασισμένοι» ξεκαθάρισε αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν ή αναρωτιούνται για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και ότι συγχρόνως, χρειάζεται τα στελέχη του κόμματος να δείξουν «σύνεση και ωριμότητα» στις κινήσεις τους.«Δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που είναι τόσο σκληρή και τους διαψεύδει καθημερινά», πρόσθεσε.

«Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα ; Με τον Σαμαρά και τον υφιστάμενό του, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ;»

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε: «Η επιλογή στις ευρωεκλογές είναι απλή: Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα ; Με τον Σαμαρά και τον υφιστάμενό του, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ; Με την εκτροπή ή με την ανατροπή. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας, στα απόλυτα και καθαρά διλήμματα, θα δώσει απάντηση, καθαρή, δυνατή, αδιαμφισβήτητη».


Βαρουφάκης – Αρσένης διχάζουν ΣΥΡΙΖΑ