Τις θέσεις των κομμάτων τους εν όψει της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή...
Τις θέσεις των κομμάτων τους εν όψει της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή ανέπτυξαν μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι.
Ερωτηθείς ο κ. Ζαχαριάδης για το εάν μπορούν να βρεθούν οι 200 βουλευτές ώστε να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές απάντησε ότι δεν το θεωρεί απίθανο, αν και κατανοεί ότι έχει κάποιες δυσκολίες.
«Το κάθε κόμμα αποφασίζει τη στάση του και προσανατολίζεται με βάση αυτά τα οποία πιστεύει και τη διαδρομή του. Αν δεν ψηφιστεί από 200, θα ψηφιστεί από λιγότερους και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Σοφή νομοθετική διαδικασία διότι βγάζει από μερικούς τη λογική των παιχνιδιών που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί για να κάνει σε λίγο εκλογές», σημείωσε.
Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει η πρόβλεψη να κατέβει κατά ένα χρόνο το ηλικιακό όριο και να καταργηθεί πλήρως το μπόνους των 50 εδρών.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης διασαφήνισε ότι «εμείς δεν συζητάμε καν τον εκλογικό νόμο, θα τον καταψηφίσουμε, η θέση της ΝΔ είναι πάγια».
Επισήμανε παράλληλα ότι θα χρειάζονται τουλάχιστον 4 κόμματα για να συμπληρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία, συμπληρώνοντας ότι αντιλαμβάνεται: «ότι χρειαζόταν ένα αριστερό αφήγημα ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι «είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και του 3% κατώφλι για να μπει κάποιος», κάτι που αντιστοιχεί και στην κυβερνητική πρόταση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «πριν δούμε το νομοσχέδιο περιμένουμε, πολλά πράγματα ακούγονται πολλά λέγονται».
Και πρόσθεσε: «Αυτό τον νόμο έπρεπε να τον φέρει μόλις έγινε κυβέρνηση, πάγιο αίτημα της Αριστεράς για να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε πάνω στο θέμα αυτό. Σας λέω τις αρχές με βάση τις οποίες θα κρίνουμε το νομοσχέδιο. Πριν από ένα χρόνο, υπήρξε κατάθεση νομοσχεδίου νόμου από το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του μπόνους, κατά συνέπεια είναι και αυτό ένα στοιχείο που συνυπολογίζεται».
Επίσης, ο κ. Μπαργιώτας υποστήριξε ότι «ακόμα μια κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να αλλάξει την ατζέντα, εργαλειοποιεί τον εκλογικό νόμο για τα συμφέροντά της, της επικαιρότητας αφενός και τα μεσοπρόθεσμα εκλογικά της προβλήματα, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να λέμε και να τονίζουμε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί με την αλλαγή στη δικαιοσύνη είναι οι δυο πιο σημαντικές και πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αν γίνουν και γίνουν σωστά θα μεταμορφώσουν τη χώρα και τον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιος βίος».
Υπογράμμισε ότι «η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα αναλογικό, απλή αναλογική δεν υπάρχει και το έχουμε πει πολλές φορές» προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη στρέβλωση του εκλογικού νόμου είναι οι περιφέρειες" και πως "η διατήρηση των περιφερειών στο παράλογο σημερινό σύστημα ακυρώνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».
«Αν δεν περάσουμε σε ένα καινούργιο εκλογικό σύστημα με σπασμένες περιφέρειες δε νομίζω ότι μπορούμε να συζητάμε για κανενός είδους εκδημοκρατισμού ή μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος», κατέληξε αναφερόμενος στο νέο εκλογικό νόμο.