Quantcast

Με ποιους θα διοικήσει το ΠΑΣΟΚ ο Ευ.Βενιζέλος

Σχέδιο αναδιάταξης της παράταξης μετά τις εκλογές - Φόβοι για περαιτέρω διάσπαση.
Σχέδιο συνολικής αναδιάταξης του ΠΑΣΟΚ διαθέτει ο νέος του ηγέτης Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτό υπηρετεί η απόφασή του να μην επιτρέψει στον Χρήστο Παπουτσή να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, έστω και αν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν διέθετε πιθανότητα επικράτησης.

Όλες οι προσπάθειες του Ε. Βενιζέλου, τώρα, στρέφονται στην επίτευξη ενός αξιοπρεπούς αριθμού ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να τον ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή. Παράλληλα, όμως, οριστικοποιεί ένα συνολικότερο σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ, που θα έχει ως κατάληξη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εθνικής κάλπης, την αναδιάταξη της παράταξης, με ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλάζει ο Καρχιμάκης. Ποια τα φαβορί για αντικαταστάτες του

Βέβαιη θεωρείται η αλλαγή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη πριν τις εκλογές-άλλωστε και ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο Ε. Βενιζέλος δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για το πρόσωπο που θα επιβάλλει στη θέση του Γραμματέα. Η πρόταση να αναλάβει εκ νέου ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν προχωρά, καθώς - όπως δήλωσε στο Real.gr - δεν το επιθυμεί και ο ίδιος. Η λύση της Τόνιας Αντωνίου, ικανότατης στα οργανωτικά και όχι μόνο, απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι «θα πολώσει». Δυο πιθανές λύσεις φαντάζουν ο Πάρις Κουκουκόπουλος, με το μειονέκτημα ότι η οικογένειά του είναι στην Κοζάνη και ο Νάσος Αλευράς, που πράγματι θα σηματοδοτούσε την ανανέωση. Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να ψάχνει…

Εκπρόσωπος η Συλβάνα

Φαβορί για τη θέση του εκπροσώπου τύπου, τουλάχιστον για την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Real.gr, είναι η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη.

Αρχική σκέψη υπήρξε ο Κώστας Καρτάλης, που όμως φέρεται να «κόπηκε» επειδή δεν υπήρχε η πολυτέλεια να είναι στο Επικρατείας, ψηφοδέλτιο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει μάλλον τρεις βουλευτές! Ο Κώστας Καρτάλης θα χρησιμοποιηθεί, πάντως, στη νέα ηγετική ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως τώρα την ευθύνη των επαφών με τους δημοσιογράφους διαθέτει από το επιτελείο Βενιζέλου, όπως και το 2007, ο γιατρός Γιάννης Δατσέρης, σύζυγος της Συλβάνας Ράπτη.

Χωρίς τον Παπουτσή στο στενό του επιτελείο;

Ο Ε. Βενιζέλος, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τους λεγόμενους «κορυφαίους», τους διαβεβαίωσε ότι θα συγκροτήσει ένα στενό επιτελείο 7 προσώπων, με το οποίο θα διαβουλεύεται καθημερινώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το στενό αυτό επιτελείο θα αποτελούν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πέτρος Ευθυμίου και πιθανότατα η Φώφη Γεννηματά. Δεν συμπεριλαμβανόταν δηλαδή σε αυτό, τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας ο Χρήστος Παπουτσής.

Εκλογική Επιτροπή

Ο Χρήστος Παπουτσής, πάντως, θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα ευρύτερο όργανο που θα συγκροτηθεί, την Εκλογική Επιτροπή. Στην Εκλογική Επιτροπή, ένα ευρύτερο και όπως όλα δείχνουν «τιμητικό» όργανο, θα κληθεί να συμμετάσχει και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι «δικοί» του στο Πολιτικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Πολιτικό Συμβούλιο, πέραν των «κορυφαίων», θα συμμετάσχουν και στελέχη που στήριξαν τον Ε. Βενιζέλο όλο αυτό το διάστημα, όπως οι Τόνια Αντωνίου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Συλβάνα Ράπτη, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σημαντικό ρόλο θα αποκτήσει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Φόβοι για διάσπαση


Ο «αποκλεισμός» του Χρήστου Παπουτσή, πάντως, από τη διεκδίκηση της ηγεσίας, πιθανόν να φέρει πιο κοντά μια ουσιαστική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο που οι Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης εξαγγέλουν την Τετάρτη το νέο τους κόμμα, ενώ οι διαρροές προς τη Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζονται έστω και μειούμενες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις με μαστίγιο και καρότο στον Φώτη Κουβέλη. Οι πληροφορίες του Real.gr, άλλωστε, επιμένουν πως ο Ε. Βενιζέλος-και ανεξαρτήτως αποτελέσματος-μετά τις εκλογές θα αναδιατάξει τη λεγόμενη «προοδευτική παράταξη», θα ανασυνθέσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να επιβάλλει μακροπρόθεσμα την ηγεμονία του σε αυτό.