Quantcast

«Να ανατρέψουμε το κατεστημένο της Μεταπολίτευσης»

Ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σύστημα της χώρας προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας. Τι λέει για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σύστημα της χώρας προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μετά το ταξίδι στη Λατινική Αμερική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται έτοιμος ψυχολογικά για μια μεγάλη σύγκρουση, ενώ τονίζει ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να αποκαταστήσει ένα δημοκρατικό πλαίσιο στην Ελλάδα και να βρει ισχυρούς συμμάχους σε διεθνές επίπεδο». Αναφερόμενος στις παθογένειες της πολιτικής σκηνής με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνει ότι «οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και ο λαός ζητά δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χαρακτηρίζει «κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας» τη λίστα Λαγκάρντ και ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματός του για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας «να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αργεντινή τονίζει ότι «δεν αναζήτησε μοντέλα προς αντιγραφή, αλλά εμπειρίες» και επισημαίνει ότι «η μεγέθυνση της οικονομίας της Βραζιλίας επί Λούλα στηρίζεται σε μια οικονομική πολιτική που αντίκειται στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Σε ποιο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας φτάνει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;
Το σκάνδαλο αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη συζήτηση του τελευταίου διαστήματος την περιπτωσιολογία δηλαδή, ποιος παρέλαβε τη λίστα, ποιος το CD, ποιος το αντέγραψε. Εδώ έχουμε μονάχα ένα μέρος μιας στρατηγικής, που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την στηρίζουν όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, να βρίσκεται σε φορολογική ασυλία το μεγάλο κεφάλαιο και η πλουτοκρατία σε αυτό τον τόπο. Αρα η λίστα Λαγκάρντ είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεωκοπίας της χώρας.

Αληθεύει ότι θέλετε να χτυπήσετε προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να χτυπήσουμε προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ισα ίσα αυτό που μας απασχολεί είναι ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, να υπάρξει αυτό που αναζητά ο ελληνικός λαός. Ο λαός ζητά δικαιοσύνη. Και ζητά να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση. Από κει και πέρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν ζητάμε διερεύνηση, προσδιορίζουμε τους υπόπτους που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στη Δικαιοσύνη για το πως χειρίστηκαν μια σειρά από υποθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ύποπτοι a priori είναι και ένοχοι. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας στον ελληνικό νομικό πολιτισμό. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι δεδομένες, οι οποίες δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Ανήκουν σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό. Ηταν δικές τους οι βασικές πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν στον γκρεμό. Οσον αφορά δε τις ποινικές ευθύνες εμείς θέλουμε να διερευνηθούν εκεί όπου είναι προφανές πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν. Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ ζητήσαμε αρχικά η προκαταρτική διερεύνηση να περιλαμβάνει και τους δύο διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών και στη συνέχεια ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης αν υπάρξει ανάγκη για επέκταση της έρευνας θα το προτείνουμε.

Μέσα στο 2013 ποιες θα είναι οι μάχες που θα δώσετε;
Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, ταυτισμένη απόλυτα με τις μνημονιακές συνταγές και τις κατευθύνσεις της τρόικας έχει έρθει σε αδιέξοδο. Πολύ σύντομα αυτό θα φανεί, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Επιπλέον, η πίεση η κοινωνική θα ενταθεί, γιατί όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βγαίνουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Αυτά όλα σε συνδυασμό με τις διαρκείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Ομως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία, αν η πολιτική βρίσκει τη συντριπτική αντίθεση του λαού και της κοινωνίας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το 2013, πέρα από μια δύσκολη χρονιά, η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε να αλλάξουμε όχι μονάχα την ασκούμενη πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος. Θα χρειαστούμε τη στήριξη του λαού, αλλά και τη δύναμη των προγραμματικών μας αναλύσεων προκειμένου να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πορεία διεξόδου για την Ελλάδα με την κοινωνία όρθια».

Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά όλη την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών