Quantcast

Πάνε για διαγραφή τον Άκη

Διαγράφει τον Άκη από το ΠΑΣΟΚ. Και άλλους πρώην υπουργούς για σκάνδαλα πέραν των υποβρυχίων ερευνά το ΣΔΟΕ.
Σε οριστική διαγραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου από μέλος του κόμματος προχωράει ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την έλευση στη Βουλή του δικαστικού πορίσματος για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, την ίδια στιγμή που ο ΣΔΟΕ ερευνά και άλλα πρόσωπα για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, πέραν του πρώην υπουργού.

Το πόρισμα, στην έκδοση του οποίου, όπως και στη γενικότερη αποκάλυψη του σκανδάλου των υποβρυχίων, συνέβαλε τα μέγιστα με τις αποκαλύψεις της η Real News, αναμένεται να φτάσει από στιγμή σε στιγμή στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος εν συνεχεία θα το διαβιβάσει στη Βουλή. Αναλόγως του περιεχομένου του πορίσματος η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και για όποια άλλα πολιτικά πρόσωπα κατονομάζονται από τη δικαιοσύνη. Εκτός, βεβαίως, και αν έως τότε ολοκληρωθούν οι έρευνες του ΣΔΟΕ που αφορούν τον πρώην υπουργό για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος.

Οι πληροφορίες μάλιστα που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η έρευνα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και πως για πρώτη φορά τα πολλά τελευταία χρόνια φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ στην υπόθεση αποκάλυψης και τεκμηρίωσης μαύρου πολιτικού χρήματος.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, του οποίου εδώ και καιρό έχει ανασταλεί η κομματική ιδιότητα με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπό την προεδρεία του κ. Γιώργου Ανωμερίτη. Πολλοί στην Ιπποκράτους μάλιστα εκτιμούν ότι η διαγραφή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου θα έπρεπε ήδη να είχε πραγματοποιηθεί, μετά κυρίως τις αποκαλύψεις της Real News, έστω και αν πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το 1996 διεκδίκησε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος από τον κ. Σημίτη, χάνοντας κυρίως στην πρώτη περίπτωση με ελάχιστη διαφορά.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το real.gr το ΣΔΟΕ ερευνά και άλλες υποθέσεις, κυρίως «πράσινων» πρώην υπουργών, για σκάνδαλα του παρελθόντος, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να κατανοεί ότι δεν έχει κανένα περιθώριο να μην κάνει πράξη το προεκλογικό του σύνθημα «όλα στο φως» και να μην οδηγηθούν πολιτικά στελέχη στη δικαιοσύνη, ακόμα και στην φυλακή, καθώς η ατιμωρησία μετατρέπει την κοινωνική οργή σε τυφλές εκρήξεις συλλήβδην κατά του πολιτικού συστήματος.

Την Πέμπτη, στην ολομέλεια των προέδρων της Βουλής, θα αποφασιστεί η ημερομηνία που θα συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ομόλογα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Πρωτόπαπα να παραδέχεται ότι τυχόν ποινικά αδικήματα πολιτικών έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το δεδικασμένο του Δικαστικού Συμβουλίου για το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της διακυβέρνησης Καραμανλή, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός γιατί πρώην υπουργοί που αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής ως έχοντες ευθύνες και είχαν απειλήσει για προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε με δικιά τους πρωτοβουλία να διερευνηθεί η υπόθεσή τους και να αποδοθούν λευκοί στην κοινωνία ή είχαν απειλήσει με αγωγές κατά της Εξεταστικής Επιτροπής και του Προέδρου της κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, δεν έχουν πράξει ακόμη τίποτα.

Αντιθέτως με το σκάνδαλο των ομολόγων, για το σκάνδαλο της Siemens υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, όπως πχ από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, στην πρόθεση της πλειοψηφίας να μην προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποκάλυψε η Real News την περασμένη Κυριακή, προτίθεται να περιμένει την ψήφιση του νόμου Καστανίδη που θα προβλέπει τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από δικαστικούς που θα αποφασίζει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής αν υπάρχουν λόγοι διερεύνησης ποινικών ευθυνών και συνεπώς σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Τα αδικήματα προ του 2007 άλλωστε είναι παραγεγραμμένα, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική νομολογία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ είναι πολιτικά αξιολογήσιμο για το αν αξίζει να γίνει Προανακριτική για μια ή δυο περιπτώσεις μετά το 2007, (πχ δεύτερη φάση του Σιφοραϊ), που αποτελεί απλώς την «ουρά» του σκανδάλου. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Real News είχε δηλώσει πως υπάρχουν πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί, χωρίς όμως να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα η μη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία δείχνει τους λάθος προσανατολισμούς που είχε τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δικαιώνει όσους εξ αρχής είχαν αντιταχθεί στην στρατηγική των αλλεπάλληλων Εξεταστικών. Μεταξύ αυτών τους δυο συνταγματολόγους υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά και την Γενική Γραμματέα πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.