Quantcast

Παπαδημούλης: Στο Eurogroup τα επόμενα βήματα για το χρέος

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε, η συζήτηση για το χρέος δρομολογήθηκε, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε, η συζήτηση για το χρέος δρομολογήθηκε, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο "Social Europe" και τονίζει πως «οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχουν λάβει θετική στροφή την τελευταία εβδομάδα, κυρίως αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ».

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και πρέπει όλες οι πλευρές να δουλέψουν σκληρά την επόμενη εβδομάδα» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, για να σημειώσει πως «ωστόσο είναι σαφές ότι οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού έργου» και πως «είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία που θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο μεγάλες προτεραιότητες: την προσέλκυση επενδύσεων και την μείωση της ανεργίας».

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «στο τελευταίο Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» και πως «η μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από τους θεσμούς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συζήτηση για το χρέος».

«Για άλλη μια φορά» συμπληρώνει «οι οργανωμένες προσπάθειες της ΝΔ και μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης να δημιουργήσουν πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα έπεσαν στο κενό».

Ο κ. Παπαδημούλης, αντιπαραβάλλει το γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων υπήρξε μόνο μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, το 2012, αλλά ούτε οι δανειστές, ούτε όμως και οι τότε κυβερνήσεις, δούλεψαν επίμονα για μια λύση» με το γεγονός ότι «αυτή τη φορά, όλα τα μέρη της συμφωνίας αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, φτάνοντας σε μια κοινή συμφωνία γι αυτό το φλέγον ζήτημα».

Κατόπιν αυτών, εκτιμά ότι στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους, σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, να διευκολυνθεί ο τρόπος αποπληρωμής του, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυπηρέτησή του, και να καθοριστούν τυχόν περίοδοι χάριτος. Επισημαίνει ακόμη, ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και σημειώνει ότι κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση δηλώσεις όπως εκείνες του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πως μέρος των δανείων της Ελλάδας της στο ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθούν και πως ο μηχανισμός θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω από το 100% και το 180% που βρίσκεται σήμερα.

Σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα «που επίμονα και παράλογα απαιτούσαν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε» υπογραμμίζει πως «είναι σαφές ότι τέτοια μέτρα δεν θα νομοθετηθούν» και ότι «αντίθετα, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής δαπανών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της».

Τονίζει, επίσης, ότι «ο μηχανισμός αυτός είναι προληπτικός και οι πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή είναι μικρές, ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή είναι επίσης η θέση της Κομισιόν και του ESM, οι οποίοι δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση».

Και καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης: «ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ενδυναμώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να τραβήξει τη χώρα έξω από επώδυνη κρίση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκταμίευση της δόσης και την βελτίωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ