Quantcast

«Παρών» Παπανδρέου σε όσους του δείχνουν την έξοδο

Ο Γ. Παπανδρέου με μία σειρά από κινήσεις του δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. (VIDEO)
Την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου, που με μία σειρά από κινήσεις του, δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την απογοήτευσή τους από αυτό δεν κρύβουν όσοι τον ήθελαν να κινεί άμεσα τις διαδικασίες αποχώρησής του και από την προεδρία του κόμματος, με τους «δελφίνους» πάντως να μην εκδηλώνονται προς το παρόν...

«Δεν αποφάσισα να θέσω σε κίνδυνο αυτό που προσπάθησα επί μήνες να επιτύχω», είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα, το οποίο υποστήριξε ότι «φόβισε τα κατεστημένα» εντός και εκτός Ελλάδος. Σε μια ομιλία με την οποία δήλωνε ξεκάθαρα «παρών» και αποφασισμένος να διατηρήσει το δικαίωμά του στην παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, πιθανότατα από την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρά τις περί του αντιθέτου παροτρύνσεις στελεχών του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε ότι «με εμπιστεύθηκε ο λαός να διαχειριστώ τις τύχες της χώρας σε μια ιστορική καμπή». Την ίδια στιγμή, «απαλλαγμένος από την αυτοσυγκράτηση που πρέπει να έχει ένας πρωθυπουργός», όπως είπε επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπολογίζει τις καρέκλες», δήλωσε έτοιμος να παρεμβαίνει ώστε «μαζί με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, το εθνικό μας καθήκον».



Το ηγετικό του προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου ενίσχυσε αργά χθες το βράδυ και η επικοινωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, κατόπιν, μάλιστα, πρωτοβουλίας του δεύτερου και σε συνέχεια μίας σειράς επαφών του με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες ανά τον κόσμο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να διατηρήσουν τακτική επαφή μεταξύ τους, εκφράζοντας, πάντως, την ελπίδα του για «γόνιμη πορεία» της νέας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Την ίδια ώρα, πάντως, το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανοίξει επί της ουσίας, με τους «δελφίνους» να μην παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία και σειρά στελεχών να ζητούν ευθέως από τον Γιώργο Παπανδρέου να το κάνει. «Να "παγώσει" η διαδοχή» για ένα διάστημα, ζήτησε ουσιαστικά χθες μέσω του Real fm 97.8 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που υπολειπόμενος αρκετά του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ποσοστά για την αρχηγία του κόμματος -δημοσκοπικά τουλάχιστον- αφήνει τον χρόνο να δουλέψει υπέρ του, αφού ο υπουργός Οικονομικών «φθείρεται» εκ θέσεως σαφώς περισσότερο. Ο τελευταίος πάλι, ευνοούμενος από τυχόν ανακίνηση του θέματος τώρα, δεν θέτει ο ίδιος το ζήτημα, αφήνοντας τους βουλευτές της επιρροής του να το κάνουν, ενώ τη συζήτηση άνοιξε με τον τρόπο του και άλλος εν δυνάμει διεκδικητής της αρχηγίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο μεταξύ, απολογισμό και κίνηση των διαδικασιών για ανάδειξη νέου αρχηγού ζητούν πολλά στελέχη, με την πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη να δηλώνει χθες ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι ο διάλογος πρέπει να ανοίξει τώρα, «όποιος και αν τον ανοίξει», αν και θεσμικά θα ήταν σωστό να αναλάβει ο πρόεδρος την πρωτοβουλία. Την εκτίμηση ότι προέχει να πατήσει στα πόδια της σταθερά η νέα κυβέρνηση και να εκταμιευθεί η έκτη δόση, αλλά μετά να ανοίξει «νηφάλια και θεσμικά» -δηλαδή από τον ίδιο τον πρόεδρο- η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ γενικότερη πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου, με πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου και των ανώτατων οργάνων του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και ο Δημήτρης Καρύδης.

Ότι το θέμα μπαίνει εκ του καταστατικού, καθώς έχουν λήξει οι θητείες οργάνων και προέδρου, υποστήριξε και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ζητώντας μεταξύ άλλων ανανέωση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με «απολύτως ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο» και όχι με υπόδειξη από τον πρόεδρο. Ότι το συνέδριο έχει προαναγγελθεί για την άνοιξη θύμισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, απαντώντας εμμέσως και στην Εύα Καϊλή που είχε ζητήσει τη σύγκλησή του, παραπέμποντας, πάντως, και εκείνος στον κ. Παπανδρέου για πρωτοβουλίες σχετικά με το ποιος θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές, ενώ πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να μπει σε εσωστρέφεια υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής.