Quantcast

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το πρωτοσέλιδο της Realnews

Τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η. Μόσιαλος: «Η ΕΡΤ χρειάζεται άμεσα εξορθολογισμό με αξιολόγηση του προσωπικού».
Αίσθηση έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της Realnews που αποκαλύπτει πρόταση η οποία έπεσε στο τραπέζι της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και αφορούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της. Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.»

Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλος που είχε εξαγγείλει την συγχώνευση της δημόσιας τηλεόρασης, ένα σχέδιο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, τόνισε μιλώντας στον Βήμα Fm πως η «Δεν μπορεί να εισπράττει από το ειδικό τέλος 300 εκ ευρώ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός στην ΕΡΤ  με αξιολόγηση προσωπικού και με ποιοτικό πρόγραμμα. Το θέμα δεν είναι η ποσότητα είναι ποιότητα στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να έχει 25 -30 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την χώρα για να έχει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και με 3-4 σωστούς σταθμούς θα μπορούσες να έχει μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Το σχέδιο προέβλεπε ένα συμμάζεμα του 50% των σταθμών που υπάρχουν.»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια στόματος Τέρενς Κουίκ καλούν την κυβέρνηση και τον Σίμο Κεδίκογλου να δώσει διευκρινίσεις.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις, για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμό.»

Το ΚΚΕ τονίζει πως δεν επιτρέψει την συρρίκνωση της ΕΡΤ: « Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

Την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πραγματοποιεί στο Σινέ Κεραμεικός εκδήλωση με θέμα «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ EKM για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, ο Βασίλης Μουλόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης και η Κομνηνού Μαρία, πανεπιστημιακός Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Kαλεσμένοι θα είναι κοινωνικοί φορείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Θα συντονίσει η Ρ. Σβίγκου, μέλος της Κ.Ε. και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ενημέρωσης που κυριαρχείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελεί μια ζώνη άμυνας και ελευθερίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου. «Αντί η ΕΡΤ να θωρακισθεί θεσμικά από σκοπιμότητες ώστε να μη γίνεται κυβερνητικό φερέφωνο, αντί τα κομματικά κριτήρια στη στελέχωση να γίνουν αξιοκρατικά, αντί να αναβαθμισθεί η ποιότητα και η οικονομική της αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση της τρόικα φέρεται να επιδιώκει το λουκέτο ή την συρρίκνωσή της. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουν μια μεγάλη μάχη για την ελευθεροτυπία κι έχουν την αλληλεγγύη μας. Όσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το BBC, άλλο τόσο θα κλείσει και την ΕΡΤ» σημειώνει.

«Πρέπει η κυβέρνηση γρήγορα να διαψεύσει πως υπάρχει σχέδιο να κλείσει η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο πάντα έχουν να προσφέρουν. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς,ούτε για μεταρρυθμιστικές επιδείξεις» ανέφερε ο Χρήστος Ζώης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Διαβάστε την συνέντευξη που είχε δώσει στο Real.gr o Β. Μουλόπουλος και είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο θέμα της ΕΡΤ.