Quantcast

Προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ο Σκανδαλίδης

Τι προϋποθέσεις θέτει με συνέντευξη - πλατφόρμα στο Real.gr.
Υπέρ της προσέγγισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται με συνέντευξή του στο Real.gr ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

«Είναι φανερό ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η συγκυβέρνηση της Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του ιστορικού συμβιβασμού με τη Δεξιά στο όνομα του πατριωτικού χρέους που το ίδιο ανέλαβε και το πλήρωσε ακριβά.

Τώρα οφείλει να προτείνει μια νέα πρόταση που θα ηγεμονεύσει στις επόμενες εξελίξεις και να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη στη βάση αυτής της πρότασης.

Nα απευθυνθεί σε όλες ανεξαίρετα τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις όπου και να βρίσκονται» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και προσθέτει:

«Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ φτάνει αυτός να κάνει τα αναγκαία βήματα προσγείωσης στην πραγματικότητα και εμείς να διανύσουμε όσο δυνατό ταχύτερα το δρόμο προς τη διαμόρφωση της συμπαράταξης των δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού: «Αν η ψήφος του λαού επιβάλλει ως μονόδρομο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δυο μεγαλύτερων κομμάτων οφείλουμε να τη σεβαστούμε(...) Αν καταστούν δυνατές οι ευρύτερες συναινέσεις ας μείνει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Δεν χάθηκε και ο κόσμος. Αρκετά υπομένουμε τόσο καιρό το να μας βρίζουν και να μην κάνουν χωρίς εμάς».

Η συνέντευξη του πρώην υπουργού στο Real.gr έχει ως εξής:

Ερώτηση: Τι σημαίνει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο; Προοδευτική κυβέρνηση;

Απάντηση: Ο Έλληνας πολίτης αφού θυσίασε δραματικά σημαντικό μερίδιο της ευημερίας του για να σταθεί στα πόδια της η χώρα μέσα στην κρίση αναζητά και δικαιολογημένα μια συνολική διέξοδο, με μια κυβέρνηση που δεν θα κινείται ανάμεσα στο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό ανάμεσα στην ανασφάλεια, το φόβο και την απόγνωση. Προσδοκά την επόμενη των εκλογών να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τη ζωή και για τον τόπο του. Ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο.

Τι σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση; Σημαίνει πριν και πάνω απ’ όλα νέα πολιτική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, νέα διαπραγμάτευση, νέα δικαιότερη κατανομή των φόρων και των διαθέσιμων πόρων, νέα μεταρρυθμιστική πνοή στη σημερινή κόπωση, νέο παραγωγικό μοντέλο και κοινωνικό κράτος. Σημαίνει νέα ανατρεπτική παρέμβαση στα ευρωπαϊκά δρώμενα, νέα ευρωπαϊκή συμφωνία.

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές κυβέρνηση ξανά με τη Νέα Δημοκρατία ή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Είναι φανερό ότι η επόμενη Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η συγκυβέρνηση της Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ.
 
Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του ιστορικού συμβιβασμού με τη Δεξιά στο όνομα του πατριωτικού χρέους που το ίδιο ανέλαβε και το πλήρωσε ακριβά.
 
Τώρα οφείλει να προτείνει μια νέα πρόταση που θα ηγεμονεύσει στις επόμενες εξελίξεις και να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη στη βάση αυτής της πρότασης. Nα απευθυνθεί σε όλες ανεξαίρετα τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις όπου και να βρίσκονται.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ φτάνει αυτός να κάνει τα αναγκαία βήματα προσγείωσης στην πραγματικότητα και εμείς να διανύσουμε όσο δυνατό ταχύτερα το δρόμο προς τη διαμόρφωση της συμπαράταξης των δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τουλάχιστον συζητάμε χωρίς τους ευτελισμούς, τους αφορισμούς, τις κατηγορίες που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν ένα χώρο που ότι προοδευτικό συντελέστηκε στον τόπο είναι δική του κληρονομιά.

Ερώτηση: Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού βλέπετε;

Απάντηση: Η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης οφείλει να είναι συνεχώς παρούσα και η σημαντικότερη ίσως παράμετρος για τη νέα ενότητα του ελληνισμού απέναντι στον απειλούμενο διχασμό και την πόλωση που καλλιεργεί η μετωπική αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι στοιχείο ιστορικό και διαχρονικό της φυσιογνωμίας της δημοκρατικής παράταξης. Αν η ψήφος του λαού επιβάλλει ως μονόδρομο μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δυο μεγαλύτερων σήμερα κομμάτων οφείλουμε να την σεβαστούμε.
 
Εξάλλου η πάγια θέση μας για αλλαγή του εκλογικού νόμου πέρα από την αναγκαία νέα αντιστοίχηση των κοινωνικών δυνάμεων εξυπηρετεί θεσμικά αυτή την ανάγκη.

Αν δε καταστούν δυνατές οι ευρύτερες συναινέσεις ας μείνει το ΠΑΣΟΚ στην Αντιπολίτευση. Δε χάθηκε και ο κόσμος. Αρκετά υπομένουμε τόσο καιρό το να μας βρίζουν και να μην κάνουν χωρίς εμάς.