Στον αέρα το ντιμπέιτ όλων των αρχηγών

Στις 14 Σεπτεμβρίου η τηλεμαχία Τσίπρα-Μεϊμαράκη. Σε εκκρεμότητα παραμένει η διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, αφού η αρχική ημερομηνία την οποία είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η 10η Σεπτεμβρίου, φαίνεται να μην ταιριάζει σε κάποια από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους κ.κ. Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη που θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι συνεννοήσεις ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με πρώτη εκείνη ανάμεσα στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη και την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Πηνελόπη Γαβρά.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου το ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών και τη Δευτέρα 14η τηλεμαχία των κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Η ΝΔ συμφώνησε και έτσι φαίνεται ότι το ντιμπέιτ ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων θα γίνει σε κάθε περίπτωση. Εκεί που εκδηλώθηκαν διαφωνίες, ωστόσο, ήταν ως προς την διεξαγωγή του ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Πέρα από το ΚΚΕ το οποίο εξέφρασε την αντίθεση του όχι ως προς τις προταθείσες ημερομηνίες, αλλά ως προς τη διεξαγωγή ντιμπέιτ γενικότερα υποστηρίζοντας ότι δεν θα προσφέρει τίποτε στο λαό και θα συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος τεχνητής πόλωσης, ενστάσεις, ως προς την προταθείσα ημερομηνία εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, αφού στις 10 Σεπτεμβρίου η κ. Φώφη Γεννηματά θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κ. Γεροβασίλη να προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες με προτίμηση στις 9 του μηνός. Εκείνη την ημέρα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προγραμματίσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο από τη ΝΔ έλεγαν ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν και ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι παρών σε όποια ημερομηνία.

Υπέρ της διεξαγωγής του ντιμπέιτ σε οποιαδήποτε ημερομηνία τάχθηκε και το Ποτάμι. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί, ότι η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη διαφώνησε με τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μόνο ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα - Μεϊμαράκη και ζήτησε θεματικά ντιμπέιτ, χωρίς ωστόσο να εξαρτήσει τη συμμετοχή της από το αν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της.

Οι συνεννοήσεις των κομμάτων γίνονται ερήμην της Χ.Α., την οποία δεν θέλουν στο ντιμπέιτ. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, που δήλωσε ότι αποκλείουν την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ όταν κλείσουν οι ημερομηνίες θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος που θα αφορά τους όρους διεξαγωγής των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων.