«Σχίσμα» στη ΔΗΜΑΡ

«Βατερλώ της λογικής» χαρακτηρίστηκε από τον Σπύρο Λυκούδη το κείμενο πολιτικών θέσεων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Αντίστροφη μέτρηση για ένα συνέδριο που προοιωνίζεται συγκρουσιακό και ιδιαίτερα δύσκολο για τις εσωτερικές ισορροπίες ξεκίνησε για τη Δημοκρατική Αριστερά μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση των πολιτικών θέσεων του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή.

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», η διήμερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη να επιλέγει λευκό στην ψηφοφορία για το κείμενο των πολιτικών θέσεων, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει μέσα από μια εκρηκτική ομιλία “Βατερλώ της λογικής!”. «Στηρίζω τον πρόεδρο, στηρίζω τον Φώτη. Οχι μόνο για το αυτονόητο δηλαδή για συναισθηματικούς λόγους. Τον στηρίζω επειδή είναι κεφάλαιο για τον τόπο και το κόμμα», ανέφερε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Λυκούδης, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Το κείμενο θέσεων είναι η αποθέωση των αντιφάσεων. Η σημερινή πολιτική μας είναι αντιφατική».

Το λευκό του Σπύρου Λυκούδη, γράφει το δημοσίευμα, σε συνδυασμό με την απόρριψη της φιλοσοφίας που διαπνέει τις πολιτικές θέσεις επισημοποιεί σύμφωνα με παράγοντες της ΔΗΜΑΡ, και το τέλος των προσωπικών του σχέσεων με τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς οι πολιτικές τους σχέσεις είχαν ουσιαστικά παγώσει, όταν εκείνος διαφώνησε ανοιχτά με την αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική.

Ηταν μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από υψηλούς τόνους τόσο για τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά, όσο και για την «αδράνεια» που, όπως ελέχθη, έχει επιδείξει η Αγίου Κωνσταντίνου για την ενσωμάτωσή της στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Τελικώς, οι πολιτικές θέσεις ψηφίστηκαν από 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 24 ψήφισαν λευκό (Ψαριανός, Λιβαδάς, Γεωργάτος, Τσικαρδάνη, Λιοναράκη) και καταγράφηκε κι ένα «παρών». «Για την Κεντροαριστερά έχουμε πει ότι δεν θα είμαστε ούτε σκαντζόχοιρος, ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά έχουμε γίνει σκαντζόχοιρος Σιλωάμ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στη δική του τοποθέτηση ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στο κλείσιμό του ο πρόεδρος του κόμματος αποσαφήνισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στους 58 και καυτηρίασε τη στάση των στελεχών που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο της Κεντροαριστεράς όπως επίσης και τις υπογραφές μελών της ΚΕ στο προσκλητήριο κείμενο. «Δεν είναι συμβατή η συμμετοχή αυτή με τις ηγετικές τους ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε ποτέ στην Αριστερά μία τέτοια ενέργεια, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενός κόμματος να μετέχουν σε διαφορετική επιτροπή;» διερωτήθηκε και κάλεσε τα στελέχη να μετακινηθούν νοερά στο μέλλον - «να δείτε την εικόνα στο ίδιο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡα ανεξαρτήτως του ποιος θα ηγείται».