Συνάντηση Παυλόπουλου – Μολυβιάτη για το μεταναστευτικό

Συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών και με την πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργασία με την πρωθυπουργό είχε σήμερα στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης αποχώρησε από το κυβερνητικό μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η Βασιλική Θάνου συναντάται, αυτήν την ώρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο ίδιος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε προγραμματισμένη συνάντηση με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής.

Στην αιχμή του ενδιαφέροντος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο βρίσκεται το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάστε τον διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πολύ, καταρχήν, που με δεχθήκατε. Θα ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, για ορισμένες πτυχές του Μεταναστευτικού προβλήματος, που έχει πάρει τις γνωστές, τεράστιες διαστάσεις, στο μέτρο βέβαια που εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών στο Μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ήθελα να προσθέσω, ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για το μεταναστευτικό, κύριε Πρόεδρε. Γιατί εσείς, παλαιότερα, υπό κάποια άλλη ιδιότητα, του Υπουργού των Εσωτερικών, θέσατε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρέσβη -εγώ θα μείνω σ’αυτόν τον τίτλο - πριν απ’όλα να σας ευχαριστήσω γιατί αποδεχθήκατε να υπηρετήσετε, για μιαν ακόμη φορά, την Πατρίδα από αυτό το πόστο, σε δύσκολες ώρες.

Η πείρα σας, το ήθος σας, βοηθούν πολύ τον Τόπο αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Και ιδίως, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, που δίνουμε εξετάσεις γενικότερα, όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Διότι το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας.

Και υπάρχει κάτι σημαντικό, το οποίο το τονίζω και θα το επαναλαμβάνω: Βεβαίως και γνωρίζω ότι ως Χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντοτε στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν.

Επομένως, τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σ’ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει ν’ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις. Διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Είναι ένα ζήτημα ασφάλειας αλλά, και κυρίως, ένα ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει, αυτό. Όπως επίσης, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται: Ότι πρέπει να διαμορφώσει μεταναστευτική πολιτική η Ευρώπη τώρα, ενόψει των συνθηκών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ήδη από το 2008, το έχετε ζήσει στην προπαρασκευή του, ως Υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Χαίρομαι γιατί κινητοποιούνται οι μηχανισμοί της Ευρώπης.

Χαίρομαι γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη σ’αυτό το μεγάλο ζήτημα. Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής έκτακτη για το ζήτημα αυτό.

Δεν απέδωσαν οι προηγούμενες Σύνοδοι Κορυφής, και ιδίως του Ιουνίου. Πρέπει να υπάρξει νέα, ακριβώς για να μπουν οι βάσεις ουσιαστικής εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Και σε όλη αυτήν την προπαρασκευή, η παρουσία σας και, βεβαίως, η συμβολή του Υπουργείου των Εξωτερικών, θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εγώ ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.