Quantcast

Τι δείχνουν οι τάσεις της MRB - Όλη η έρευνα

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και στην έρευνα που έγινε από τις 2 έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και στην έρευνα που έγινε από τις 2 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 21,9%, ενώ η Ν.Δ. 21%, δηλαδή η διαφορά των κομμάτων είναι στο 0,9%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,9%, ΚΚΕ με 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, ΠΑΣΟΚ με 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,1% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%. “Άλλο κόμμα” επέλεξε το 4,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της “Αδιευκρίνιστης Ψήφου” αγγίζει το 24,8%.ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB, κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ realfm 97,8 ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 29,1%, Ν.Δ. 27,9%, Χρυσή Αυγή 11,8%, ΚΚΕ 6,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, ΠΑΣΟΚ 6,3%, Δημοκρατική Αριστερά 4,1% και “Άλλο Κόμμα” 7,8%.Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος για τις τάσεις της MRB

Στην παράσταση νίκης
προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,6% έναντι 34,7% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί το “Κανένα Κόμμα” με 14,4%, “Άλλο Κόμμα” με 7,3% και “Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ” με ποσοστό 3,9%.Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις των ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κάρτα για την πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: «Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή. Από τα παρακάτω κόμματα σας παρακαλώ κυκλώστε τον αριθμό που ανταποκρίνεται στο κόμμα που θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε;». Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 22%, έναντι 20,8% της Νέας Δημοκρατίας. Διαφορά δηλαδή 1,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ΚΚΕ με 5,1% ΠΑΣΟΚ με 4,9%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4% και “Άλλο Κόμμα” 3,2%. Το ποσοστό της “Αδιευκρίνιστης Ψήφου” αγγίζει το 23,8%.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για το «ποια θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από εδώ και στο εξής».

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο αυξήθηκε το ποσοστό (84,4% έναντι 78,2%) όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. 

Το 8% απαντά ότι η  κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση τους όποιους νέους όρους της τρόικας, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανή ρήξη και τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες.


Τα θέματα που θεωρούν οι πολίτες ότι πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα η κυβέρνηση είναι:

- Ο περιορισμός της ανεργίας (85,9%)

- Η προστασία του εισοδήματος των πολιτών (79,2%)

- Η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ικανοποιητικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών (78,1%)Σχετικά με την ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;» η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 27% των ερωτηθέντων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,2%. “Κανένα Κόμμα” επιλέγει 36,8%.Στο ερώτημα που αφορά στην «Καταλληλότητα του πρωθυπουργού – Καθ’ υπόδειξη», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 22% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 20,7%. Το 37,2% των ερωτηθέντων επιλέγει «Κανένας», ενώ ακολουθούν: Νίκος Μιχαλολιάκος με 5,2%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,5%, Πάνος Καμμένος με 3,3%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 1,8%, Φώτης Κουβέλης με 1,7% και “Άλλος” με 3%.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 36,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το 32,4%. Υψηλό και το ποσοστό αυτών που απαντούν “Κανένας” που αγγίζει το 31%.Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών και στις θετικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχνό προβάδισμα 0,4% συγκεντρώνοντας το 23,7%, έναντι του 23,3% του Αλέξη Τσίπρα.
 

Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα οι θετικές κρίσεις αγγίζουν το 67,7% για τον πρωθυπουργό και το 70,5% για τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Οι πολίτες τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Μανώλης Γλέζος με ποσοστό 30,7%. Ακολουθούν η Λιάνα Κανέλλη με 27,1%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 21,9%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 21,8%, ο Νικήτας Κακλαμάνης με 21,6% και ο Αλέξης Μητρόπουλος με 21,2%.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τις θετικές κρίσεις των πολιτικών προσώπων που επικρατούν στις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ PDF ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013