Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη νέα κυβέρνηση

Πως υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την αντίδραση τους στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

ΝΔ: «Ανασχηματισμός - καραμπόλα»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, σε δήλωση του για τον ανασχηματισμό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία "ανασχηματισμό". Έναν ανασχηματισμό - καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του».

Με αφορμή την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ τονίζει πως αποτελεί «κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γιάννη Μιχελάκη έχει ως εξής:

«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία «ανασχηματισμό». Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.

Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου. Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που, για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από Υπουργείο σε Υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».


ΚΚΕ: Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση

«Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό, για την ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων και την προετοιμασία της πιο φανερής κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με τον ανασχηματισμό.

Ζητεί «τώρα λαϊκή - πολιτική αφύπνιση, οργάνωση και δράση με το ΚΚΕ και εκλογές» και υποστηρίζει ότι «τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα, γίνονται μόνο χειρότερα για το λαό».

ΛΑ.Ο.Σ.: Καταλήξαμε σε κυβέρνηση «βαθύ ΠΑΣΟΚ»

«Από μία οικουμενική Κυβέρνηση, καταλήξαμε σε μία κυβέρνηση "βαθύ ΠΑΣΟΚ"», αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

"Η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα, ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συνασπισμός: Ιλαροτραγωδίας συνέχεια

«Η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό», ήταν το σχόλιο του Συνασπισμού για τη νέο κυβερνητικό σχήμα και όπως εκτιμά, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης.

«Είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος υλοποιεί την πιο άδικη και αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, όταν το ζητούμενο είναι η πλήρης ανατροπή της», σημειώνει ο ΣΥΝ και προσθέτει στην ανακοίνωσή του :

«Η ευκολία με την οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες και προσκλήσεις για κοινή «εθνική» προσπάθεια αποτυπώνει το πόσο όμοιες είναι οι πολιτικές τους και πόσο υποκριτική απέναντι στο λαό είναι η στάση τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μέρος του κατεστημένου φαύλου πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών που κλείνει τον κύκλο του».

«Η φωνή και το μήνυμα του λαού και της νεολαίας μας από τις πλατείες δεν προσπερνιέται και είναι σαφές. Απεμπλοκή από το μνημόνιο, όχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πραγματική δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Δημοκρατική Συμμαχία: Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών

Εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα».

Τόνισε, παράλληλα, ότι το βασικό ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η αποφυγή της χρεωκοπίας και η κινητοποίηση, όπως είπε, για το σκοπό αυτό, «όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, στη βάση της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε».

Δημοκρατική Αριστερά: Προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας

«Με την πολιτική που επί 20 μήνες εφάρμοσε η κυβέρνηση, η χώρα και η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής πρέπει να αλλάξει», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οπως αναφέρει, «ο ανασχηματισμός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ο προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας». Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι «αυτός ο εξωραϊσμός δεν θα έχει αντοχή».