Quantcast

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις απομακρύνσεις στο δημόσιο

 (VIDEO) Απολύσεις 15000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του  2014, απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων και κατάργηση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα.
Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση προχωρά στην δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά θα απολυθούν μετά από αξιολόγηση 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι 4.000 θα απομακρυνθούν στο τέλος του έτους και οι υπόλοιποι 11.000 στο τέλος του 2014.

Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν άμεσα

Πρόκειται για εργαζόμενους που οι οργανισμοί τους θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν

Επίσης εκτός δημοσίου θα βρεθούν εκείνοι που θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.

Τι θα γίνει με τους επίορκους

Η τρόικα ζητάει 2000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο και η κυβέρνηση έχει βρει 1000

Καταργούνται τα δευτεροβάθμια συμβούλια – Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Κόβεται η μισθοδοσία σε όσους εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις. 

Σταϊκούρας: Συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως θα πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. «Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος. 



Επίσης τόνισε πως όλα θα γίνουν νόμιμα με αξιολογήσεις και με πειθαρχικές αποφάσεις. «Ηταν μια κοινά αποδεκτή λύση την οποία θα παρουσιάσουμε στην τρόικα και θα περιμένουμε την απάντηση της μέχρι την Κυριακή το βράδυ» 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «η τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί πως η διαπραγμάτευση δεν είναι η επιβολή απόψεων».



«Η κινητικότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Μέχρι το 2015 θα έχουμε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού σε βαθμό μεγαλύτερο από τις 180.000» είπε ο Φώτης Κουβέλης και εξήγησε ότι οι δημόσιοι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και εάν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν.

«Το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός. Προσωπικό από συγχωνεύσεις και αυτό θα ενταχθεί στην κινητικότητα και θα αξιολογηθεί» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί κανένας συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο. «Θα επρόκειτο για αυθαιρεσία. Πως είναι δυνατόν να δώσει κανείς αριθμό επιόρκων όταν δεν έχουν κριθεί από τα πρωτοβάθμια συμβούλια. Υπερασπίζομαι στο δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης . Δεν είμαστε σε μία χώρα που μπορεί κάποιος να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. 

«Ο μη επίορκος υπάλληλος στη βάση της αξιολόγησης θα κριθεί. Εγώ σας ανέφερα τη συγκεκριμένη πρόταση μας και η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι επιβολή απόψεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ


Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκτός από τον δημόσιο τομέα συζητήθηκαν  το ειδικό τέλος ακινήτων και οι δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.  

Όλα δείχνουν πως έχει επέλθει η συμφωνία για μείωση 15%  του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας. Σε 48 δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία   

Εκτός πακέτου «κόκκινα» δάνεια και ΦΠΑ  
  
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχουν οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια, όπως και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Το παρασκήνιο της απόφασης για την σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά από μία ακόμη σύσκεψη που κράτησε περίπου 6 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, ο Χρήστος Σταικούρας – καθώς ο Γ. Στουρνάρας ήταν στο Δουβλίνο για την σύσκεψη του Eurogroup – μετέβη στο Μάξιμου στις 21:00 χθες το βράδυ και ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό ότι έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα σε όλα τα θέματα εκτός από αυτό του Δημοσίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς που είχε ενημερωθεί και για τις γκρίνιες των υπουργών οικονομικών ευρωζώνης στον Γ. Στουρνάρα, στον οποίο εξέφρασαν παράπονα για καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποφάσισε να καλέσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ημέρα και η συμφωνία με την τρόικα να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Στην περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν τότε το νομοσχέδιο θα έρθει στην βουλή άμεσα και με την μορφή του κατεπείγοντος.

Η πολιτική βούληση που υπάρχει για το θέμα του Δημοσίου είναι ξεκάθαρη και αυτή εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη αυτά του πρωθυπουργού: «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ημερησία.

Με την κίνηση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (ακόμα και προς την ΔΗΜΑΡ) πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη συρρίκνωση του Δημοσίου.

Πάντως την άποψη αυτή που διατύπωσε ο πρωθυπουργός δεν την είδαν με θετικό μάτι στην Αγίου Κωνσταντίνου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη απέναντι στο επίμαχο θέμα.