Quantcast

Τρόικα: Συνομιλούμε μόνο με Σαμαρά και Στουρνάρα

Αλλαγή στην στρατηγική της από την τρόικα κατά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με την κυβέρνηση. «Παγώνουν» και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
Για πρώτη φορά μετά τους δεκάδες ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει τα τρία τελευταία χρόνια η τρόικα στην χώρα μας, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική.

Η αλλαγή πλεύσης των εκπροσώπων των δανειστών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, δεν έχουν δει κανένα άλλον υπουργό πλην του Γ. Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό ενώ χθες συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η τρόικα έχει «στρατοπεδεύσει» στην κυριολεξία στο υπουργείο Οικονομικών και συζητά όλα τα θέματα με τον Γ. Στουρνάρα ακόμα και εκείνα που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του. Όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θελήσουν ορισμένες διευκρινίσεις τότε καλείται ο αρμόδιος υπουργός στην οδό Νίκης, όπως συνέβη και με τον Α. Μανιτάκη, αν και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι.

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμιά συνάντηση με την τρόικα» τονίζουν χαρακτηριστικά οι «εμπλεκόμενοι» με τις διαπραγματεύσεις υπουργοί.

Η διαρροή που είχε γίνει από ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή ότι «τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις κάνει ο Γ. Στουρνάρας» μόνο τυχαία τελικά δεν ήταν.

Επίσης οι τροικανοί θέλησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό σχεδόν με το που επέστρεψαν στην χώρα μας κάτι που δεν συνήθιζαν μέχρι σήμερα καθώς αυτό το ραντεβού γίνονταν τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν πλέον να συνομιλούν με όσο το δυνατόν λιγότερα πολιτικά πρόσωπα και δείχνουν με την μέχρι τώρα στάση τους να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και τον Γ. Στουρνάρα καθώς εκτιμούν ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να τους εγγυηθούν ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν.

Παράλληλα μιλούν με θετικά σχόλια για την μέχρι τώρα συνεργασία τους όπως και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία.

Η τρόικα «παγώνει» και τα «κόκκινα» δάνεια

Αρνητική προς το παρόν φαίνεται να είναι η τρόικα και στις ρυθμίσεις που ζητά η κυβέρνηση για τα στεγαστικά δάνεια. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και η ανακεφαλαιοποίηση που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς είναι οι λόγοι που δεν μπορεί αυτή την στιγμή να δεχτούν τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.